Nieuws - 3 maart 2020   9:10 Gigantische gletsjer breekt los in Peru: minimaal vijf doden

Door:

In Peru is een grote gletsjer in elkaar gezakt terwijl er op dat moment mensen aanwezig waren. Ruim 400.000 ton aan ijs een rotsen is los gekomen! 

De gletsjer, die vlakbij de welbekende Inca stad Machu Picchu ligt, heeft een flinke impact. De Salkantay gletsjer gold als een van de belangrijkste levensaders voor de kleine nabijgelegen dorpjes, aangezien het gros van het drinkwater van deze gletsjer af komt. Wat de gevolgen precies zullen zijn is nog even de vraag, maar dat het gevolgen gaat hebben mag wel duidelijk zijn.

Hoe het precies kon gebeuren is nog onduidelijk, maar vermoedelijk heeft de verwarming van het gebied en het bijkomende smeltwater een grote rol gespeeld. Een complete flank is afgebroken en heeft dus niet alleen grote hoeveelheden ijs, maar ook heel veel grote rotsen meegesleurd richting het dal. Hoewel er tijdens deze breuk niemand op de berg zou zijn geweest, zijn er toch vijf personen overleden en zijn er minstens 10 personen vermist geraakt.

Dat heeft alles te maken met de rivier die in zeer korte snelheid compleet is overgelopen en de nabijgelegen dorpjes hebben het zwaar. Ze zijn wel iets gewend aangezien ze in onherbergzaam gebied zitten, maar deze breuk heeft een wel hele grote impact. Grote rotsen worden meegesleurd en komen in de dorpjes terecht, om nog maar te zwijgen over de bomen die meegesleurd worden en voor veel schade zorgen.

Mogelijk meer breuken

Experts sluiten niet uit dat er nog meer gedeeltes van de gletsjer los kunnen komen in Peru. Er is een team van ingenieurs onderweg naar het gebied om een inspectie uit te voeren en op zoek te gaan naar tekenen van problemen, al blijft dat een hele moeilijke opgave.

“Het ijs werkt als een soort beschermende mantel dat alles op z’n plek houdt”, aldus een van die ingenieurs. “Wanneer dit ijs wegsmelt verdwijnt die mantel en dan kunnen dergelijke problemen optreden zoals deze in Salkantay.”

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws