Nieuws - 26 mei 2019   12:03 Giro d’Italia kort etappe in om hoog lawinegevaar

Door:

Eind mei en we zitten nog met hoog lawinegevaar. De Giro d’Italia is volle bak bezig in Italië, maar een van de meest beruchte beklimmingen kan niet doorgaan vanwege lawinegevaar! 

Het zou dé beklimming van deze Giro d’Italia moeten zijn, maar daar is dus verandering in gekomen. Eigenlijk zouden de wielrenners op dinsdag de beruchte Gavia gaan beklimmen naar een hoogte van 2.618 meter, maar omdat deze berg volledig dicht is gesneeuwd kunnen ze deze beklimming niet door laten gaan.

In de Alpen is het weer namelijk aardig funky dingen aan het doen, met meters sneeuw die zelfs in deze periode nog naar beneden komen. De organisatie van de Giro heeft al meerdere keren hard moeten werken om bergpassen sneeuwvrij te maken, maar dat krijgen ze deze keer dus niet voor elkaar.

Het lawinegevaar is te hoog na de recente zware sneeuwval.

“De weersverwachtingen worden alleen maar slechter en er is ook hoog lawinegevaar”, zegt koersdirecteur Mauro Vegni. “We kunnend daarom de Gavia helaas niet beklimmen. We bedanken iedereen die hebben geprobeerd om de route begaanbaar te maken.”

Lawinegevaar

Met de recente sneeuwval is het lawinegevaar dus weer flink gestegen in het gebied. De combinatie van warme dagen en metershoge pakken sneeuw stapelt zich behoorlijk op, waardoor de wegen simpelweg niet veilig gemaakt kunnen worden. Lawineberichten worden inmiddels niet meer centraal uitgestuurd door de betrokken lawinediensten, maar uiteraard doen ze wel een volledige berekening voor de organisatie zelf.

Hoe hoog het lawinegevaar precies is op de schaal van 5 is dan ook niet bekend gemaakt, maar gezien de weersituatie kan het flink aantikken.

Overigens heeft de Giro d’Italia al meerdere beklimmingen door behoorlijke sneeuwmuren moeten doen, aangezien de Italiaanse bergen nog steeds vol liggen met grote hoeveelheden sneeuw waar voorlopig ook nog geen einde aan gaat komen.

De rest van de Giro kan wel gewoon volgens plan verreden worden en er hoeven geen andere etappes aangepast te worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws