Nieuws - 8 augustus 2020   18:16 Gletsjer bij de Mont Blanc dreigt los te breken

Door:

Slecht nieuws vanuit de hoogste berg in de Alpen. Een gigantische gletsjer staat op het punt om in te storten, waardoor een dorp in groot gevaar verkeert! 

De Planpincieux gletsjer, aan het Italiaanse gedeelte van de Mont Blanc, zou volgens experts op het punt van knappen staan. Het directe gevolg zou zijn dat er mogelijk in totaal zo’n 500.000 m3 aan ijs los kan komen en daardoor naar een dorpje kan komen denderen. De ijslawines zijn al gevaarlijk genoeg, maar uiteraard is er ook een kans dat zaken als bomen meegesleurd worden en voor groot gevaar zorgen.

Het dorpje Val Ferret ligt in de linie van het mogelijke ijs en daardoor zijn nu in totaal 70 personen geëvacueerd uit de regio. Het goede nieuws voor de locals is dat deze dreiging niet heel erg lang zou duren en dat binnen 72 uur de boel of los is gekomen, of weer op zo’n manier is gezakt dat het weer veilig is. 

Klimaatverandering

De oorzaak is uiteraard redelijk simpel: klimaatverandering. Het Mont Blanc massief heeft veel last gehad van de warme zomers en de Planpincieux gletsjer is enige tijd geleden al ‘doodverklaard’, wat betekent dat het in zo’n rap tempo smelt dat er geen ijs meer bij zal komen en dat het wachten is totdat de hele gletsjer weg is. Deze gevaarlijke situatie zal het alleen maar verder aanjagen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws