Nieuws - 7 juli 2020   16:15 Gletsjer in Italië kleurt roze, grote zorgen om klimaateffect

Door:

Het is geen ludieke stunt rondom de wielrenklassieker Giro d’Italia die door dezelfde bergen gaat, maar een mogelijk groot probleem. De sneeuw op een Italiaanse gletsjer kleurt namelijk ineens roze en dat is geen beste ontwikkeling! 

De zorgen rondom klimaatverandering nemen zeker in Italië in rap tempo toe, nu op een gletsjer een roze waas is waargenomen. Hoewel met zulke funky kleurtjes vaak gedacht wordt aan rare chemische processen of afval, is dat in Italië niet het geval, maar de zorgen nemen daarmee zeker niet af.

Op de Presena gletsjer, gelegen in Trentino, is de roze waas waargenomen. En eerlijk gezegd, de verkleuring is ook bijzonder moeilijk te missen! De zogenaamde ‘watermeloen sneeuw’ is een direct gevolg van klimaatverandering aangezien dit onder normale omstandigheden niet op zo’n grote schaal voor komt.

Algen

De boosdoener is een algensoort die mogelijk op meerdere gletsjers in Europa voorkomt, maar waarvan de gevolgen normaal gesproken niet waargenomen worden in de Alpen. Volgens onderzoekers gaat het mogelijk om de zogenaamde Ancylonema Nordenskioeldii, een soort algen die ook te vinden is op de ijskappen in Groenland en daar voor groene, bruine en rode verkleuringen zorgt. Door nog onbekende reden heeft de algensoort zich kunnen verspreiden naar de Italiaanse gletsjer, waar het deze zomer voor het eerst waargenomen kon worden.

In de winter is deze algensoort niet actief en zal je dus ook in principe nooit verkleuring waarnemen, maar in de zomerperiode is dat anders. Warme temperaturen, de aanwezigheid van smeltwater en een hogere zonkracht zorgt ervoor dat deze algen zich in rap tempo verspreiden en bovendien een rode kleur afscheiden om zichzelf te beschermen tegen schadelijke UV straling. Juist die rode kleur is de reden dat wetenschappers zich zorgen maken over deze ontwikkeling.

Versnellend effect

De verkleuring van de sneeuw kan er namelijk voor zorgen dat het smelten van de gletsjers nog verder versneld wordt dan ‘normaal’ het geval is. Gletsjers kunnen de warme zomermaanden overleven doordat de witte sneeuw het overgrote deel van de zonnestraling weerkaatst en er dus veel minder warmte geabsorbeerd wordt. Wanneer het ijs donkerder wordt, zoals met deze algen het geval is, zal er veel meer straling opgenomen worden en warmt de gletsjer dus sneller op.

Deze versnelling zorgt voor meer smeltwater, wat op zijn beurt eveneens weer voor een versnellende factor zorgt. Stofdeeltjes die over de jaren in het ijs terecht zijn gekomen gaan mee met het smeltwater, verzamelen zich in grotere concentraties op delen van de gletsjer, waardoor die plekken weer donkerder worden en dus nog meer zonnestraling opnemen. Oftewel, de gletsjers stevenen hiermee af op een neerwaartse spiraal die bijna niet doorbroken kan worden.

 

Foto: Screenshot WION / YouTube

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws