Nieuws - 25 september 2019   7:40 Gletsjer op de Mont Blanc staat op het punt van instorten

Door:

Damn, slecht nieuws uit Courmayeur. Aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc dreigt een gletsjer in te storten! 

Uit voorzorg zijn er al twee wegen volledig afgesloten en volgens de autoriteiten is het wachten totdat het mis gaat. Volgens de huidige berichten is de kans groot dat 250.000 kubieke meter ijs naar beneden gaat storten en dat gaat uiteraard voor een flinke chaos zorgen. Er zijn geen mensen in direct gevaar door het schuivende ijs, maar de kans is groot dat inwoners wel afgesloten worden van de buitenwereld wanneer de ijsmassa los komt.

Het gaat om de Planpincieux gletsjer die momenteel zo’n 50 tot 60 centimeter per dag aan het verschuiven is en dat is bizar te noemen voor een gletsjer. Dit tempo is in korte tijd flink toegenomen en dit is uiteraard geen houdbare situatie meer. Inwoners die afgesloten kunnen gaan worden, worden waarschijnlijk geëvacueerd, al werkt de Italiaanse overheid nog aan een definitief plan.

Klimaatverandering

“De snelle verschuiving laat zien dat de berg in een fase van verandering zit”, aldus Stefaono Miserocchi, de burgemeester van Courmayeur. Hij geeft aan dat de regio rondom Mont Blanc hard is getroffen door klimaatverandering en dat het gevaar voor gletsjers in heel de regio speelt.

Al sinds 2013 wordt deze gletsjer nauwlettend in de gaten gehouden door de stichting Safe Mountain en zij hebben dan ook alarm geslagen. Overigens is er nog een tweede gletsjer, de Whymper, die mogelijk op korte termijn een vergelijkbare verschuiving kan ondergaan.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws