Nieuws - 2 augustus 2019   10:56 ‘Gletsjers in het Vorarlberg zijn niet meer te redden’

Door:

Waar er eerst nog goede hoop was voor de gletsjers dankzij de bizarre sneeuwval van afgelopen winter, is die hoop snel weggesmolten. In Oostenrijk trekken ze aan de bel, de gletsjers in het Vorarlberg zijn al niet meer te redden! 

Dat de ijsmassa’s het zwaar hebben is al langere tijd bekend, maar nu is het moment dat de kleinere gletsjers in het Vorarlberg, die er al een eeuwigheid liggen, binnen een zeer korte tijd helemaal vertrokken zullen zijn. In plaats van de eeuwige ijsplaten zijn er nu steeds meer kale plekken en rotsen te zien.

Hopeloos

“De gletsjers in het Vorarlberg zullen de eerste zijn die verdwijnen,” aldus gletsjeronderzoeker Georg Kaser. “Er is niets meer te redden, het is zoals het is.” Kaser, de onderzoek doet aan de Universiteit van Innsbruck, weet ook waar de oorzaak ligt. De opwarming van de aarde. De stijgende temperaturen en dan met name de zware hittegolven in de zomer versnellen alle processen en daarom is er volgens Kaser niets meer aan te doen.

Kaser is er ook van overtuigd dat de zware sneeuwval van afgelopen winter helemaal niets zal uithalen om de gletsjers weer aan te laten sterken, omdat het smeltproces niet gestopt kan worden en al tientallen jaren geleden is begonnen. Dit proces zal alleen maar versnellen en een pak extra sneeuw kan daar simpelweg niet tegenop.

Grote gletsjers

Overigens hebben die grotere gletsjers het evengoed erg zwaar, al zullen die nog wel wat meer tijd nodig hebben om weg te smelten. Dat ook die grote gletsjers op termijn zullen verdwijnen is volgens Kaser onoverkomelijk en hij stelt dat de werkzaamheden die uitgevoerd worden om de gletsjers te beschermen een klein vertragend effect hebben, maar dat het een druppel op een gloeiende plaat is.

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

12 juli 2020

Zondag WTF #387

Weer een zondag overleefd? Good! De chillmode heb je wel verdiend, toch? Wat dacht je van waterskiën tussen de sneeuw met een sneeuwscooter op je pickuptruck? ‘MURICAA!  Lees Meer…

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Meer Nieuws