Nieuws - 13 november 2015   12:53 Golf van lawineongelukken in de Verenigde Staten

Door:

El Niño is volle bak bezig en heeft een flinke lading sneeuw over de VS heen gedumpt! Dat betekent natuurlijk zo snel mogelijk je eerste meters maken, maar helaas ook heel veel lawinegevaar. De laatste paar dagen zijn er heel wat lawine incidenten voorgekomen in Amerika! 

Om maar gelijk met het goede nieuws te beginnen: er is niemand overleden bij deze ongevallen! Bij alle incidenten hebben de wintersporters het gelukkig weten te overleven. Daar mogen we blij mee zijn, want we weten allemaal hoe zo’n ongeval af kan lopen! In de VS is het lawinegevaar in veel gebieden op dit moment erg hoog door de verse sneeuw en de risico’s worden alleen maar groter. De meeste skigebieden zijn namelijk nog niet geopend en zolang de liften niet draaien wordt er meestal ook geen lawinecontrole uitgevoerd.

Twee dagen geleden was hier al een voorbeeld van te zien toen een skiër meegesleurd werd in het Alta (Utah) skigebied. Tijdens het ongeluk bevond hij zich binnen de lijnen van het skigebied en tijdens het seizoen zijn deze hellingen in principe lawinevrij, maar omdat Alta nog niet geopend is wordt er ook nog niets aan deze hellingen gedaan. De skiër kwam terecht in een lawine van 20 meter breed en 200 meter lang en werd bijna volledig begraven, maar kon zichzelf redden en kwam er zonder verwondingen vanaf.

Op woensdag werd er ook al een lawineongeval gemeld in Crested Butte waar een slechte basislaag ligt. Een ijzige laag van 1/2 cm dik onder de sneeuw zorgt ervoor dat het zaakje snel kan gaan glijden, wat dus ook gebeurde toen een skiër over de berg ging. De lawine had een diepte van zo’n 35cm, maar ook hier werd de skiër niet volledig begraven en kon hij zichzelf redden.

In Alaska hebben ze de jackpot gehit, daar hebben ze op de Hatcher Pass in één dag tijd maar liefst 15 lawines gemeld! Dit waren geen spontane lawines, ze werden allemaal door skiërs los getrapt. De lawinediensten hadden al een waarschuwing uitgegeven omdat het lawinegevaar in dit gebied heel erg hoog lag, maar dat bleek aan dovemansoren gericht. De sneeuw was zo onstabiel dat een skiër op 200 meter afstand al een lawine los kon trappen en één van de aanwezige skiërs heeft laten weten zelf vier verschillende lawines in te gang hebben gezet, simpelweg door een bocht te maken in de sneeuw. Wonder boven wonder is er niemand gewond geraakt en heeft iedereen het na kunnen vertellen!

Dat er helemaal geen gewonden zijn gevallen is absoluut een wonder, want lawines zo vroeg in het seizoen zijn extra gevaarlijk. Vaak ligt er nog geen dik en stevig pak sneeuw op de berg waardoor rotsen en andere obstakels nog bijna op de oppervlakte liggen. Als de sneeuw gaat schuiven en jij wordt meegesleurd is de kans veel groter dat je tegen een rotsblok aanklapt en je het daardoor niet meer na kan vertellen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws