Nieuws - 19 september 2016   19:51 GoPro presenteert nieuwe GoPro HERO5 camera’s én Karma drone

Door:

Tijdens de officiële presentatie in Squaw Valley heeft GoPro vandaag de nieuwe producten voor het aankomende seizoen gepresenteerd. De langverwachte Karma drone is hierbij geshowed en uiteraard is ook de nieuwe GoPro HERO5 uitvoerig aan bod gekomen. Er zijn een aantal opmerkelijke verrassingen en wij hebben alle informatie over deze producten voor je verzameld! Update: en de moddervette promovideo staat ondertussen ook online!

Op de Facebook pagina liet de aankondiging al een paar hints los over het functioneren van de nieuwe GoPro producten, met de koptekst ‘It all gets easy’ en ‘Just tell me what to do’. Deze twee zinnetjes staan precies voor wat de nieuwe GoPro producten moeten doen, namelijk zo makkelijk mogelijk epische beelden schieten zonder dat je gelijk een professionele cameraman of dronepiloot moet zijn. Maar goed, wat is er gepresenteerd en wat kunnen we er van verwachten?

GoPro HERO5 Black

GoPro HERO5

GoPro is groot geworden met actioncams en dus het zou wel raar zijn wanneer ze het roer ineens totaal zouden omgooien. Vandaag is dan ook de nieuwe HERO5 camera officieel gepresenteerd, alhoewel de meeste informatie eigenlijk al lange tijd bekend was door de vele lekken op het internet!

Maar goed, zat er ook een kern van waarheid in al die gelekte informatie? Het antwoord daarop is een volmondig ja! Zoals de geruchten al aangaven is de GoPro HERO5 Black standaard waterdicht en heb je daar geen extra case meer voor nodig. Standaard is de camera waterdicht tot 10 meter diepte. Dus de échte duikers hebben alsnog een case nodig, maar tijdens je winterse avonturen kan je ‘m dus gewoon thuis laten!

schermafbeelding-2016-09-19-om-18-04-06-2 GoPro HERO5

De HERO5 Black is bovendien voorzien van in totaal drie microfoons die dus niet meer gehinderd worden door de externe case. De mic’s werken samen om een zo goed mogelijk stereobeeld op te nemen zonder bijvoorbeeld windruis of andere ongewenste herrie en dit doen ze door het geluid van de mic’s softwarematig te vergelijken. Aan de achterkant van de HERO5 Black is een 2-inch touchscreen te vinden waarop alle instellingen te wijzigen zijn via een compleet vernieuwde interface. Één van de grootste verbeteringen is dat ProTune, de functie waarmee instellingen als belichting en kleurprofielen gewijzigd kunnen worden, nu live te zien zullen zijn op het scherm. Je weet dus direct of de belichting klopt zelfs vóórdat je begint te filmen waardoor je niet hoeft te gissen!

GoPro

Zoals verwacht is er op het cameravlak niet heel veel shocking nieuws te melden. De HERO5 Black schiet beelden in een 4K resolutie met maximaal 30FPS en schiet foto’s met 12 MP. Wel is er voor het eerst beeldstabilisatie aanwezig in de GoPro, al is dit volledig softwarematig. Helaas betekent dit dat 4K beelden niet gestabiliseerd kunnen worden, omdat de extra resolutie gebruikt wordt om de beelden stabiel te maken. De camera knipt als het ware beelden weg om je dus een zo stabiel mogelijk beeld te geven!

Nieuw in de HERO5 Black is de toevoeging van voicecontroll waardoor je de camera volledig kan bedienen door er tegen te praten. Commando’s om te switchen van fotomode naar filmmode, burstmode of simpelweg te beginnen met recorden worden ondersteund in zeven talen, waaronder Engels, Frans, Duits en Spaans. Nederlands zit er voorlopig nog niet in en GoPro heeft nog niet laten weten of dit later alsnog toegevoegd gaat worden, al hopen wij dat natuurlijk wel.

Ook er is een prijsdrop bekent gemaakt door GoPro, de nieuwe HERO5 Black heeft namelijk een adviesprijs gekregen van €429,- en is beschikbaar vanaf 2 oktober.

GoPro HERO5 Session

Een onverwachte toevoeging was de HERO5 Session, wat een grote upgrade is ten opzichte van de vorige Session camera. De kleine kubusvormige camera kan vanaf nu, net als de HERO5 Black, in 4K beelden schieten met 30FPS en is daardoor eigenlijk een HERO5 Black in het klein geworden. Al zal je het hier wel zonder touchscreen moeten doen.

GoPro HERO5

Net als de vorige Session is ook deze camera waterdicht zonder een extra case en qua formaat is er eigenlijk niets gewijzigd. De HERO5 Session ziet er nog exact hetzelfde uit als zijn oudere broertje en ook de bediening verloopt grotendeels hetzelfde, namelijk door één multifunctionele knop aan de bovenkant. De HERO5 Session ondersteunt net als de HERO5 Black spraakcommando’s wat in dit geval een mooie toevoeging is omdat je op de camera zelf slechts één knop hebt.

De nieuwe HERO5 Session ligt straks in de winkels voor €329,99 en is vanaf 2 oktober te koop.

GoPro Karma

Een kleine twee jaar geleden werd al geroepen dat GoPro bezig was met het ontwikkelen van een eigen drone die de concurrentie aan moest gaan met onder andere de populaire DJI Phantom modellen. In eerste instantie werd dit afgedaan als gerucht, maar later liet GoPro weten dat ze inderdaad bezig zijn met een drone en ze zijn zelfs bijna een jaar aan het teasen gegaan op het internet! Meerdere filmpjes werden gemaakt met prototypes van de Karma drone, maar tot nu toe was er eigenlijk heel weinig bekend over GoPro’s nieuwste vlaggenschip. Opmerkelijk, gezien de hoeveelheid lekken bij de HERO5!

Vandaag hebben ze de Karma dan eindelijk laten zien en de grote shock was eigenlijk dat het veel meer is dan simpelweg een drone. Karma is namelijk een compleet systeem! Uiteraard is de drone een belangrijk onderdeel van het Karma systeem, maar dit is nog lang niet alles.

GoPro Karma

GoPro had zichzelf een duidelijke missie gesteld tijdens de ontwikkelfase, namelijk een zo klein en compact mogelijk apparaat ontwikkelen dat niet in de weg zit! Dit hebben ze bereikt door ervoor te zorgen dat alle onderdelen van de drone ingeklapt kunnen worden en daardoor in een bijzonder platte rugzak past. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de DJI Phantom drone heb je geen grote vierkante tas of koffer nodig om Karma mee te nemen, je klapt simpelweg de vleugels en het landingsgestel in en je schuift ‘m in je rugzak. Zoals GoPro het zelf zegt, je mag geen enkel excuus hebben om Karma niet mee te nemen.GoPro Karma

GoPro Karma

Een opmerkelijke design keuze is de plaatsing van de gimball op de drone, die zit namelijk aan de voorkant. Dit is gedaan om het formaat zo klein mogelijk te houden en GoPro zegt zelf dat je hierdoor ook nooit last hebt van propellers in je beeld. De gimball is standaard niet voorzien van een camera maar alle GoPro camera’s vanaf de HERO4 modellen werken samen met dit gimball systeem. Een mooie toevoeging is dat de gimball zelf uit de drone te halen is en vervolgens los gebruikt kan worden! Standaard krijg je een Karma Grip om de gimball mee te bedienen en deze is bovendien compatible met alle GoPro mounts, waardoor je de gimball dus ook op je hoofd of borst kan zetten voor perfecte beeldstabilisatie.

schermafbeelding-2016-09-19-om-18-22-54-2 schermafbeelding-2016-09-19-om-18-22-55-2

GoPro wilde het vliegen met de drone zo makkelijk mogelijk maken en dus hebben ze de touchinterface van de nieuwe HERO5 camera’s overgezet naar de afstandsbediening van de drone. Wanneer je een GoPro camera in de gimball zet en de gimball aansluit op de Karma drone worden alle beelden direct doorgestuurd naar de afstandsbediening, waar je vervolgens gebruik kan maken van veel functies om het vliegen makkelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld een ‘Cable Camera’ optie die onderwerpen automatisch herkent en kan volgen en kan je jouw locatie opslaan in de drone zodat hij altijd naar huis vliegt, ook als de accu bijna leeg is of de drone buiten bereik is van de afstandsbediening. De drone kan bovendien gevolgd en voor een deel bestuurd worden met de smartphone app wanneer je deze koppelt met je afstandsbediening.

Het Karma systeem komt voor €869,- op de markt en dan krijg je een drone, afstandsbediening en de Karma Grip. GoPro gaat ‘m ook aanbieden in combinatie met de HERO5 modellen, zo kost de Karma met een HERO5 Session €1069,- en met een HERO5 Black €1169,-. Karma is beschikbaar vanaf 23 oktober!

GoPro Plus

Hoe kan een merk van actioncams tegenwoordig nog innoveren? Bijna ieder elektronicamerk heeft tegenwoordig wel een actioncam in het assortiment en ze hebben allemaal een paar nutteloze gimmicks in de hoop zoveel mogelijk mensen binnen te harken. Volgens de verkoopcijfers heeft GoPro daar aardig onder te lijden, maar ze denken er wel een antwoord op te hebben. GoPro komt namelijk met een eigen cloud dienst.

Deze nieuwe cloud dienst gaat door het leven als GoPro Plus en het werkt heel simpel. Wanneer je je nieuwe HERO5 camera ’s avonds gaat opladen maakt hij automatisch verbinding met je WiFi netwerk en begint hij met het uploaden van de video’s. Deze staan vervolgens op de servers van GoPro en zijn via speciale apps voor je laptop en smartphone overal ter wereld te gebruiken!

Quik App

Om deze beelden te gebruiken lanceert GoPro nu ook de Quik app, een nieuwe manier om je beelden te bewerken. Beelden worden direct uit de cloud geladen en het is aan jou om te selecteren welke je wilt gebruiken. Vervolgens selecteer je een thema voor je video en welke muziek je wilt gebruiken waarop de Quik app de rest voor je doet. Beelden en overgangen worden gesynchroniseerd met de muziek en je kan zelf instellen hoe lang je video moet worden. Wanneer de Quik app klaar is met je edit kan je de video downloaden of direct sharen op al je social media.

schermafbeelding-2016-09-19-om-18-18-27-2 GoPro

Wanneer je overigens geen internet verbinding hebt kan je nog steeds gebruik maken van de Quik app met de nieuwe Quik Key. Dit is een kleine dongle waar je je microSD kaart in kan stoppen om ‘m vervolgens te verbinden met je smartphone! De Quik app kan met deze beelden vervolgens hetzelfde doen als met de beelden op je GoPro Plus account.

Promo video

Bij iedere lancering komt er altijd wel een video van GoPro voorbij waarbij je al kwijlend naar je scherm zit te staren met een groot vraagteken hoe ze dat uit een GoPro apparaat hebben kunnen persen. Die video is nu ook online dus check ‘m snel!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws