Nieuws - 4 augustus 2020   13:14 Grossarl: “Moeten een oplossing vinden voor dronken skiërs”

Door:

Het Oostenrijkse Grossarl is er helemaal klaar mee. Dronken skiërs op de piste kunnen voor een flinke chaos zorgen en dat is iets te vaak het geval geweest. Daarom zijn ze nu samen met de lokale overheid op zoek naar maatregelen! 

Afgelopen winter kwam Grossarl al in het nieuws rondom dronken skiërs. Op tweede Kerstdag was er namelijk een Bullychauffeur die bijna over een dronken skiër heen reed, die ergens op de piste laveloos lag te zijn na sluitingstijd. Dit incident was voor de toenmalige directeur van het skigebied de druppel en hij besloot om op te stappen, aangezien hij de verantwoordelijkheid voor ‘de vele dronken wintersporters in het gebied’ niet meer wilde dragen.

Zijn vervanger, Manfred Millinger, is het duidelijk eens met het feit dat er een probleem is. Aan het einde van de middag blijven doorgaans veel wintersporters hangen in een van de vele berghutten, gieten zichzelf helemaal vol en beginnen vervolgens aan een bezopen afdaling die lang niet altijd goed af loopt. Er gebeuren ongelukken, mensen raken vermist en voordat je het weet gaat het van kwaad tot erger.

Openingstijden

Om er voor te zorgen dat de pistes vroeg genoeg leeg zijn en er geen risico is dat dronken skiërs platgereden worden door Pistenbully’s, stelt de nieuwe directeur een maatregel voor die nu al voor veel discussie zorgt. Hij is voornemens om de openingstijden van berghutten verplicht aan te laten passen, maar het is nog maar de vraag of dit überhaupt mogelijk is.

“We zien tot diep in de nacht zwaar dronken gasten overal op de pistes opduiken”, aldus de directeur. “We moeten er alles aan doen om deze situaties te voorkomen, omdat de veiligheid in het gedrang komt.” Het probleem is echter dat het verplichten van maatregelen, zoals het aanpassen van openingstijden, bijna niet mogelijk is. De berghutten zijn doorgaans privé eigendom en het liftbedrijf mag zich daar wettelijk niet mee bemoeien.

“We moeten een oplossing overleggen samen met de uitbaters”, aldus Millinger. Tot dusver hebben die gesprekken nog niks opgeleverd, aangezien dit de uitbaters uiteraard heel veel geld kan kosten. Dronken gasten betalen nu eenmaal een flinke duit en in zo’n berghut kan je ook nog eens meer geld vragen dan in het dorp.

Verantwoordelijkheid

Het liftbedrijf van Grossarl hoopt daarom dat de lokale overheid wat kan betekenen in deze kwestie om wellicht toch wat wijzigingen af te dwingen. Het liftbedrijf roept op dat iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft en dat de mensen die aan het werk zijn op de pistes nu de ‘rekening’ krijgen van deze gevallen.

Niet alleen zouden lift- en pistemedewerkers last hebben van grote stress door deze gevallen en doorgaans vrij angstig zijn in de drukke weken, ook kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden wanneer ze per ongeluk iemand aanrijden en daarmee letsel veroorzaken. Dit lijkt scheef, maar het is wel de werkelijkheid. Het liftbedrijf is in ieder geval voornemens om voor de start het seizoen een definitieve oplossing te hebben.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws