Nieuws - 24 november 2022   18:48 Grote Zwitserse gebieden verhogen prijzen niet tot nauwelijks, dynamische prijs wél populair

Door:

Inflatiecorrectie, energietoeslag, you name it. Redenen genoeg om hogere prijzen te verwachten dit jaar, maar gek genoeg lijkt dat in Zwitserland of all places mee te vallen. De grootste skigebieden verhogen de prijzen juist niet! 

Nu de halve wereld op z’n kop staat en alles duurder wordt, kan het haast niet anders dan dat skigebieden hierin mee moeten gaan, toch? Deels lijkt dat wel te kloppen, de energiekosten voor vrijwel alle skigebieden stijgen namelijk binnen no-time tot recordhoogtes en het is nog maar afwachten wat deze winter allemaal gaat brengen, toch blijkt dat veel grotere gebieden in Zwitserland die kosten niet klakkeloos willen door berekenen.

Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat hoewel de kleinere en middelgrote skigebieden wel degelijk prijzen aan het verhogen zijn, de stijgingen eigenlijk nog relatief gezien mee vallen. Gemiddeld komen de kleinere tot middelgrote skigebieden uit op een stijging van slechts 5%, waar eerder dit jaar voorspeld werd dat er meer dan 10% bovenop zou gaan komen. Dat lijkt dus van de baan te zijn!

Concurrentie

In de grotere skigebieden is de situatie dus nog eens totaal anders, daar valt op dat de prijzen helemaal niet stijgen of in sommige gevallen zelfs zakken. Gebieden als Les 4 Vallées, Arosa Lenzerheide, Zermatt en Andermatt vallen in deze categorie, waarbij laatst genoemde de prijs van een dagkaart zelfs gereduceerd heeft met vier frank.

Belangrijkste redenering om de prijzen niet omhoog te gooien voor met name de grotere gebieden is omdat ze een financieel gezonde positie hebben en de concurrentie aan willen gaan met gebieden in Frankrijk en Oostenrijk. Zwitserland is nu eenmaal al een duur land voor velen, de prijzen nóg verder omhoog jagen zou er voor zorgen dat er minder bezoekers komen. Minder winst, maar wel voldoende omzet is waar ze voor gaan dit jaar en dus gaan ze niet mee met de keiharde inflatie.

Dynamische prijzen

Een ander fenomeen wat wel steeds vaker opkomt en dit jaar sterk aan populariteit wint is de dynamische prijs voor een skipas. Hierbij moet vooral gekeken worden naar de dagkaarten, die toch nog veel verkocht worden in die grotere gebieden. Door de prijzen te baseren op bijvoorbeeld de condities of wat voor dag het is, kan een skigebied de drukte beter doseren en alsnóg een beetje van de winstverliezen goed maken.

Het gevolg is dat je minder vaak gaat zien dat dagprijzen ‘vast’ staan voor bepaalde periodes, zoals je op de welbekende borden bij de kassa gewend bent. Het kan dus zijn dat op een grijze dag de dagprijs ver onder het gemiddelde ligt, waarbij het juist tijdens een zonnige dag in het weekend ineens een stuk duurder is om in de liften te stappen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws