Nieuws - 23 september 2020   13:45 Herfstdump op komst, meer dan 1 meter sneeuw in de Alpen

Door:

Even wat anders dan alle doffe ellende rondom het coronavirus. Er is sneeuw op komst en niet een beetje ook. Het weer gaat kantelen met kans op sneeuwhoogtes van 1 meter in korte tijd! 

Sneeuw in september is normaal gesproken zo’n dingetje waar iedereen naar hunkert, maar waar niemand echt iets aan heeft. Toch kan dat deze keer wel een beetje anders zijn! Het is namelijk niet zomaar een klein suikerlaagje wat gaat vallen, er komt gewoon een onvervalste dikke sneeuwdump richting het Alpengebied.

De sneeuwverwachtingen lopen flink op en het gaat al verder dan ‘lokaal een meter’, we hebben het nu eerder over op grote schaal meer dan een meter verse sneeuw en dat allemaal op de planning voor het aankomende weekend.

Zwitserland en Oostenrijk

De meeste sneeuw gaat komend weekend vallen rondom de welbekende sneeuwgaten van Zwitserland en Oostenrijk, waarbij de regio rondom het Vorarlberg en het Zwitserse Davos de meeste sneeuw kan gaan verwachten. Hoeveel? In de Jungfrau regio wordt er tot 150cm sneeuwval verwacht. Serious business dus!

Het Zwitserse Davos Klosters kan 140cm verwachten en Ski Arlberg, waar St. Anton onderdeel van is, loopt op tot 133cm.

Sneeuwupdate

Sneeuwgrens

Zulke sneeuwval is leuk natuurlijk, maar het is heel erg bepalend hoe warm het gaat worden om te kijken waar die sneeuw daadwerkelijk komt te liggen. Vanaf vrijdag dondert er een grote hoeveelheid ijskoude lucht het Alpengebied binnen en daardoor kunnen we op grote schaal afkoeling gaan verwachten. Wanneer de sneeuwval binnenkomt zal de temperatuur uiteraard een beetje gaan stijgen, maar de verwachting is dat de sneeuwgrens rond de 1000 meter komt te liggen, met lokale uitschieters naar lager. Dat kan dus betekenen dat enkele dorpen na komend weekend dus al onder een wit laagje zullen zitten!

Hoewel de sneeuwval zich dus concentreert op het oostelijke deel van Zwitserland en het westelijke deel van Oostenrijk, is september sneeuw wat dat betreft altijd een beetje een vreemde. Normaal gesproken zou in zulke weersituaties de sneeuwval de Alpenhoofdkam niet over kunnen, maar doordat we nog niet dik in de winter zitten gaat dat nu wel gebeuren. Verwacht geen gigantische hoeveelheden in bijvoorbeeld Italië of andere delen van Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk, maar wel de nodige vlokjes en weer de eerste witte toppen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws