Nieuws - 8 april 2016   18:36 Hete zomer van 2015 liet gletsjers dubbel zo hard smelten!

Door:

Iedereen die aan het begin van het seizoen in gletsjergebieden is geweest heeft de waarschuwingen vast wel meegekregen. Door een warme zomer waren er veel meer gletsjerspleten dan normaal te vinden! Een nieuw onderzoek heeft de gletsjers gemeten en ze komen met een pijnlijke conclusie. 

Dat het niet goed gaat met de gletsjers in de Alpen is op zich niets nieuws, de ijsmassa’s zijn al jaren kleiner aan het worden maar afgelopen jaar is dit proces nog verder versneld. De Oostenrijkse Alpine vereniging heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat de gletsjers gemiddeld dubbel zo hard aan het smelten zijn in vergelijking tot het jaar ervoor!

In totaal hebben ze de lengte van 900 gletsjers gemeten en er zitten behoorlijke drastische cijfers tussen. Gemiddeld hebben de gletsjers 23 meter aan lengte verloren afgelopen jaar, maar in het Zillertal en het Ötztal lopen deze cijfers nog veel meer op. De Hornkees gletsjer in het Zillertal heeft bijvoorbeeld 136 meter ijs verloren! Op de tweede plek staat de Gepatschferner met een verlies van 100 meter ijs en de stroming van deze gletsjer is bijna tot een stilstand gekomen. Wanneer een gletsjer weinig beweegt breken er gemakkelijk stukken ijs af die dan veel sneller smelten.

De stijging in het smeltproces is volgens de onderzoekers wel te verklaren. “We hebben een zomer gehad met extreme hoge temperaturen, maar liefst 2,3 graden hoger dan het langdurige gemiddelde.” Gletsjers die nu nog richting het dal reiken hebben nog veel meer last van deze hoge temperaturen. Het smeltproces zorgt weer voor veel zand en stof in het ijs en dus een donkerder oppervlakte, waardoor de zon meer kracht kan uitoefenen.

Het gebrek aan sneeuwval op de hoogste gletsjers in de zomer heeft hetzelfde effect en dus smelten de gletsjers alleen maar sneller. “Verse sneeuw maakt de gletsjer weer helder en bedekt alle donkere plekken. In de zomer van 2015 is er vrijwel helemaal geen sneeuw gevallen. Door het snelle smelten is er ook veel materiaal uit het ijs naar boven gekomen wat het proces weer versnelt,” aldus Andrea Fischer, een van de onderzoekers.

Het snelle smelten levert ook nog eens gevaar op voor de regio. Grote rotsen die normaal gesproken op hun plek gehouden worden door de ijsmassa komen nu los te liggen en vormen een dreiging voor berghutten en bergpaden. Het smeltwater heeft overigens weinig effect op de waterstand, aldus het onderzoek.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws