Nieuws - 2 juli 2015   11:04 Hittegolf in de Alpen, slecht nieuws voor de gletsjers!

Door:

Niet alleen hier in Nederland is het nu zweten tot en met in deze belachelijk hoge temperaturen, de hittegolf heeft ook het Alpengebied bereikt. Goed nieuws voor de vakantiegangers op de camping, maar voor de gletsjers is het niet zo best! 

De zomers in de Alpen kunnen nogal ‘bijzonder’ zijn. De ene keer is het ontzettend warm en ga je bijna kapot van de hitte, de andere keer regent het wekenlang en sta je dus met tent en al te verzuipen. Het mag onderhand wel duidelijk zijn dat deze zomer in de eerste categorie gaat vallen, omdat de hittegolf die Nederland aan het teisteren is ook zijn werk doet in de Alpen!

Gisteren werden bijvoorbeeld op 1000 meter hoogte temperaturen van 30+ graden gemeten, waardoor het ook op de hoger gelegen gletsjers erg warm is. In Zermatt steeg het kwik naar 23 graden, maar in Les Arcs werd de 32 graden makkelijk gehaald. Het oosten van Oostenrijk heeft het overigens een stuk frisser, maar goed.

Voor de vakantiegangers is het dus warm en zonnig, maar dit betekent ook dat de gletsjers er flink onder lijden! In Frankrijk ligt de nulgraden grens bijvoorbeeld boven de 4500 meter, waardoor het zelfs op de gletsjers behoorlijk warm is. Normaal gesproken kan je sowieso alleen maar in de ochtend redelijk skiën op de gletsjers, maar de komende dagen zal je wel heel vroeg je bed uit moeten wil je nog een beetje fatsoenlijke sneeuw mee kunnen pakken. De felle zon doet zijn werk namelijk wel en de hoge temperaturen maken het alleen maar slechter.

Om het feestje compleet te maken koelt het in de nacht wel af, maar meestal komt het kwik niet in de buurt van het vriespunt. De gletsjer zelf is uiteraard koud genoeg om de sneeuw enigszins te behouden, maar het betekent wel dat de sneeuwkwaliteit heel snel afneemt. Als deze hittegolf nog lang door blijft gaan in het Alpengebied zal het ons niet verbazen als het zomerski seizoen voortijdig afgebroken gaat worden!

Op dit moment zijn de gletsjers van Les 2 Alpes en Tignes in Frankrijk, Zermatt in Zwitserland en Hintertux in Oostenrijk geopend.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws