Nieuws - 6 juli 2019   15:55 ‘Hittegolven heel slecht nieuws voor gletsjers in de Alpen’

Door:

Het klinkt een beetje als open deuren in trappen, maar dat maakt het niet minder waar. De condities in de bergen zijn niet overal makkelijk te noemen en de hittegolven kunnen voor flinke problemen gaan zorgen! 

Die bloedhete dagen in Nederland hebben ze ook de Alpen gehad, met lokaal gemeten temperaturen die ver boven de 40 graden uit stegen. Het zijn waarschijnlijk de warmste dagen van de afgelopen 20 jaar geweest in Italië, Zwitserland en Frankrijk en daar hebben de gletsjers ook flink last van.

Boven de 3.000 meter steeg lokaal het kwik namelijk ook gewoon naar dik 20+ graden, met temperaturen boven de 0 graden in de nacht. En dat is niet best voor de gletsjers!

Reserves

Het enige goede nieuws is dat de sneeuwrijke winter en de bizarre sneeuwval laat in het seizoen voor een heel dik sneeuwdek hebben gezorgd waardoor veel gletsjers een flinke sneeuwreserve hebben, maar als deze temperaturen aan gaan houden dan gaat het wel degelijk problematisch worden.

De warmste maand voor het Alpengebied moet namelijk nog komen en de vooruitzichten zijn dan ook niet al te best. Die sneeuwreserves smelten niet heel erg snel, maar tegen bizar hoge temperaturen is geen enkel sneeuwdek bestemd.

In het Alpengebied zijn er dan ook genoeg zorgen dat het huidige sneeuwdek de zomer mogelijk niet gaat overleven, waardoor de hoop op de herfst gevestigd moet gaan worden. De gletsjers kunnen dan niet aangroeien en de kans is groot dat de start van het wintersportseizoen getekend zal zijn door gletsjerspleten en onstabiele sneeuwbruggen als de sneeuwval in de herfst ‘normaal’ blijkt te zijn.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws