Nieuws - 16 juli 2020   16:25 Hoe gaat de après-ski er komend seizoen uit zien?

Door:

Met een paar honderd man in een warm hok een halve liter bier wegtikken terwijl je volle bak mee staat te schreeuwen met de foutste Duitse Schlagers. Klinkt geweldig toch? Het is nog maar de vraag of dit volgend seizoen ook zomaar kan, want hoe zal de après-ski er komend seizoen daadwerkelijk uit gaan zien? 

De après-ski is onlosmakend verbonden met dé wintersport ervaring en eerlijk is eerlijk, als je de kans krijgt om ‘m eventjes mee te pakken dan doe je vrolijk mee, toch? Toch kan het door de coronacrisis wel eens flink gaan veranderen. Er hangt een heel groot vraagteken rondom de après-ski en de skigebieden houden elkaar allemaal in de gaten om een beetje koers te kunnen gaan varen.

Superverspreider

Juist dat met honderden mensen tegen elkaar aanstaan heeft ervoor gezorgd dat het coronavirus in een rap tempo om zich heen kon grijpen. Grote skigebieden werden aangemerkt als superverspreiders en het grootste voorbeeld daarvan is natuurlijk Ischgl, die voor duizenden besmettingen heeft gezorgd. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding merkt skigebieden aan als ‘perfecte locaties voor verspreiding’.

Dutchweek Festival

Zolang het coronavirus nog niet volledig onder controle is zal er dus iets moeten veranderen. Om zomaar te beginnen alsof er niets aan de hand is geen optie, maar een après-ski met reserveringen, anderhalve meter afstand en mondkapjes op zal ook niet echt heel erg leuk zijn.

Mogelijk strenge regels

Op dit moment wordt al veel gekeken naar de aanpak van vakantieoorden in bijvoorbeeld Ibiza en Mallorca, die bekend staan om de zuipvakanties. Ook daar lopen ze tegen dezelfde problemen aan als de après-ski tenten, waardoor die ontwikkeling op de voet gevolgd wordt.

Op de zomerlocaties gaat de focus nu weg van de avondactiviteiten, waarin het zuipen in een bar centraal staat, naar meer activiteiten overdag. Dit gaat zeker niet zonder slag of stoot, zoals in Albufeira, waar de politie ervoor moest zorgen dat groepen met zuipende jongeren uit elkaar gehaald werden.

Een van de opties zou dus zijn om zeer strenge regels in te richten voor de après-ski barren. Met een maximum aantal bezoekers, verplicht zitten aan een tafel of aan de bar en zo min mogelijk persoonlijk contact.

Open lucht

Mochten de bovenstaande regels ook komende winter nog van kracht moeten zijn, dan zal dat een grote klap zijn voor de horeca in heel veel skigebieden. De après-ski barren rekenen op hordes mensen én hebben een volle tent nodig om te kunnen draaien én zorgen daarmee ook nog eens voor voldoende werkgelegenheid in de berggebieden. Wanneer dit allemaal niet meer zou kunnen zal dat gevolgen hebben voor de bezoekersaantallen en uiteraard ook de omzet. Want tja, wie gaat zichzelf helemaal klem zuipen aan een tafeltje? Dat doe je toch een stuk sneller wanneer je tussen de mensen staat te hossen en te springen.

Een mogelijke redding is de mogelijkheid om naar de buitenlucht te gaan, al zal dat zeker niet voor iedereen opgaan en ook dit zal niet zaligmakend zijn. In de open lucht kan een bar wat meer mensen bij elkaar brengen, maar ook dan kan het nooit zo afgeladen vol worden zoals dat we nu gewend zijn. Ook is de kans vrij groot dat de muziek een stuk zachter zal moeten, omdat een hard volume een mogelijke factor in virusverspreiding zou kunnen zijn. Wanneer men constant in elkaars oor moet praten om een beetje verstaanbaar te zijn, dan laat je veel meer speeksel achter dan wanneer je op een normale afstand met elkaar kan blijven praten.

Overigens zullen veel mensen de drukke plaatsen überhaupt vermijden, zoals dat nu ook het geval is. Een ding is in ieder geval zeker: de kans is vrij groot dat de komende winter een stukje stiller zal gaan verlopen. Overigens heeft Ischgl bijvoorbeeld al aangegeven dat ze ‘af willen van het feesttoerisme‘ en een andere koers willen varen, mogelijk dat meer skigebieden dit voorbeeld zullen moeten gaan volgen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws