Nieuws - 5 augustus 2017   11:49 Hoelang zouden we nog in de zomer kunnen skiën op de gletsjers?

Door:

Dat het zomerskiën niet meer is wat het jaren geleden was mag wel duidelijk zijn. Het gaat niet best met de gletsjers en dit seizoen heeft het zomerskiën steeds meer klappen gekregen. Is het over een paar jaar uberhaupt nog wel mogelijk? 

In de jaren ’90 was het nog redelijk normaal dat je in de zomer de ski’s onder je voeten kon zetten wanneer je ergens in de bergen stond. De meeste gletsjers waren in de zomermaanden nog open en qua sneeuw was het prima te doen. De laatste jaren is dat aardig veranderd en het komt er op neer dat steeds meer skigebieden tijdens de zomermaanden de deuren dicht moeten gooien omdat de gletsjers er simpelweg té slecht bij liggen.

De eerste grote klap is gevallen in Dachstein, waar ze geen andere keuze hadden dan het hele park te schrappen. Zo slecht is dus de gletsjer in het Oostenrijkse gebied! Dat was helaas niet de laatste, want nu heeft ook Tignes de beslissing genomen om het zomerski seizoen eerder stop te zetten en in Les 2 Alpes lijken ze ook weinig andere keuzes te hebben dan de deuren extra vroeg te sluiten omdat de condities echt té slecht zijn. In Tignes konden ze in de jaren ’90 nog volle bak claimen dat je er 365 dagen per jaar kon skiën, maar die tijden zijn allang voorbij.

Om het hele feestje compleet te maken: het lijkt steeds lastiger te worden voor normale recreanten om in de zomer nog de sneeuw op te zoeken en dit omdat die gletsjers er dus steeds slechter bij liggen, maar dat is niet alles. Gletsjergebieden kunnen de laatste paar jaar maar een klein gedeelte van het gebied openen waardoor er bijna geen meters gemaakt kunnen worden en die paar meters worden volle bak geclaimd door wedstrijdteams die aan het trainen zijn. Oftewel, er blijven heel weinig openbare meters over op de gletsjers.

Dat niet alleen, want ook het funpark moet er aan geloven, aangezien het steeds vaker voorkomt dat het zomerpark plaats moet maken voor raceski faciliteiten vanwege ruimte gebrek. Daarnaast wordt het ook steeds moeilijker om zo’n zomerpark neer te zetten wanneer er geen sneeuw ligt om massive kickers te bouwen.

Deze zomer lijkt een extra harde klap te zijn voor met name de Franse gletsjergebieden, wat ook nog eens flinke problemen kan geven voor de winterperiode. De laatste serieuze sneeuwval op de Franse gletsjers is van 28 april (in de periode van de Dutchweek in Val Thorens) en sindsdien is er een enkel vlokje sneeuw gevallen, maar verder kwam er vooral regen naar beneden. Het ijs smelt dus in rap tempo weg en de gletsjers hebben er aardig onder te lijden. Voor de aankomende winter betekent het dat de kans op gevaarlijke gletsjerspleten nog verder toeneemt.

In Tignes zijn de condities in ieder geval echt onmogelijk geworden, met alleen maar grijze ijsplekken en bruine pistes bovenop de gletsjer waardoor ze niets anders kunnen dan de deuren sluiten. Het toont aan hoe het met het zomerskiën staat anno 2017: een korter seizoen, slechte condities en steeds minder meters. Zal het over een paar jaar nog mogelijk zijn? We hopen natuurlijk dat we kunnen blijven zomerskiën, maar als we naar de afgelopen zomers kijken zal het over pak ‘m beet vijf jaar een aardige kluif gaan worden om het te blijven realiseren. Wat is jouw mening hierover? We zijn benieuwd!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws