Nieuws - 20 april 2020   20:19 Honderden Nederlanders melden zich aan voor massaclaim Tirol

Door:

Een grote groep Nederlanders heeft zich aangemeld voor de massaclaim die bij de Oostenrijkse deelstaat Tirol neergelegd gaat worden. De Nederlanders voelen zich bedrogen door het coronabeleid van de deelstaat. 

Het handelen van Oostenrijk tijdens de coronacrisis heeft al flinke internationale kritiek gekregen en dat heeft alles te maken met de stelling dat de Oostenrijkers de waarheid lange tijd verborgen hebben gehouden. De financiële belangen zouden zwaarder wegen dan de gezondheid en daardoor zouden duizenden bezoekers onnodig risico hebben gelopen op besmetting met het coronavirus.

Een advocaat die Nederlandse claims heeft verzameld, heeft vandaag een deel van de aangiftes verstuurd naar het Openbaar Ministerie van Tirol. Later in het jaar kan de civiele procedure verwacht worden en zal blijken of de mensen die een claim in hebben gediend ook daadwerkelijk een schadevergoeding krijgen.

Bedrog

Een 68-jarige man zegt het volgende tegen de NOS: “Ik heb van te voren nog gecheckt of het veilig was. Ik voel me gewoon belazerd.”

Het grootste verwijt is dat er al lange tijd mensen besmet zijn geraakt met het virus in onder andere Ischgl, terwijl de Oostenrijkers zelf volhielden dat er niets aan de hand was. Zo werd er in de eerste dagen van maart al door de IJslandse regering aangegeven dat Ischgl een grote besmettingshaard was, terwijl Oostenrijk zelf pas veel later reageert. Ook was op 7 maart al bekend dat het voltallige personeel van de Kitzloch in het dorp besmet was, terwijl de bar pas op 9 maart moest sluiten. Vervolgens duurde het nog dagen voordat het dal op slot ging en men in quarantaine moest gaan, terwijl ook daar mogelijk verwijtbare feiten zijn gepleegd.

Vervolging

Het is nu de grote vraag of er ook grond is voor strafrechtelijke vervolging voor de autoriteiten in Tirol. Er loopt een onderzoek naar het mogelijke strafbaar handelen en dat ziet er voor de regio zelf niet heel rooskleurig uit, aangezien onder andere de Duitse zender ZDF al in februari aanwijzingen binnen had van besmettingen in het dorp.

Mogelijk dat Tirol de claim voor het roekeloos in gevaar brengen van mensen met een dodelijke ziekte op z’n bord gaat krijgen. Er zou namelijk vanuit Tirol zelf tot het laatste moment druk uitgeoefend zijn om de skiliften te laten draaien, om een financiële klap zo veel mogelijk te voorkomen. Voor een dergelijke claim kunnen de verantwoordelijken in Oostenrijk tot drie jaar cel krijgen.

389 Nederlanders

Tot dusver hebben 389 Nederlanders zich gemeld bij advocaat Peter Kolba van de Oostenrijkse consumentenorganisatie VSV. Kolba is van plan om hier een massa-schadeclaim van te maken en hij is zelf overtuigd dat er sprake is van nalatigheid. “Men heeft het gewoon niet willen zien”, aldus Kolba tegen de NOS. Op 25 februari was er een besmetting in Innsbruck. Toen rukte de politie massaal uit en sloot een hotel hermetisch af. Anderhalve week later gebeurt er hetzelfde op een toeristische hotspot, daar waar het om geld draait, en daar is de reactie: we desinfecteren de ruimte en vervangen het personeel, maar laten de boel wel open.”

Ischgl zelf wast zijn handen tot nu toe nog steeds in onschuld. De burgemeester heeft tegenover de de Duitse zender BR gezegd zich niet verantwoordelijk te voelen voor de escalatie en is ervan overtuigd dat ze alles hebben gedaan wat ze konden. De eigenaar van de Kitzloch staat toch iets anders in het verhaal, hij heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden en heeft aangegeven dat zijn bar veel eerder had moeten sluiten.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws