Nieuws - 1 maart 2022   18:45 Honderden Russische wintersporters vast in Bulgarije

Door:

Terwijl de oorlog in Oekraïne steeds heviger wordt, nemen uiteraard ook de sancties tegen Rusland steeds verder toe. Door deze sancties zitten honderden Russische wintersporters nu vast in Bulgarije! 

De Bulgaarse berggebieden zijn doorgaans erg populair onder de Russen. Voor hen is het niet ver, de skigebieden zijn daar nog redelijk klein en het is vooral nog erg betaalbaar. Bulgarije was ooit onderdeel van de Sovjet Unie, maar daar houden ze geen al te beste relatie aan over. Ook deze winter zijn er weer aardig wat Russen naar Bulgarije getrokken om de sneeuw in te duiken en door de sancties die nu van kracht zijn, zitten die Russen vast.

Nu het volledige Europese luchtruim gesloten is voor vluchten van en naar Rusland, kunnen ze dus ook geen kant meer op. Bulgarije heeft het in ieder geval al over honderden wintersporters die in verschillende gebieden vast zitten, maar mogelijk dat dit in andere landen zoals Oostenrijk ook het geval is. Officiële cijfers van Russische toeristen in Europese landen zijn niet zomaar te verkrijgen, maar enkele Oostenrijkse skigebieden zoals bijvoorbeeld St. Anton zijn doorgaans erg populair onder de rijkere Russen.

Een oplossing om deze mensen terug naar Rusland te krijgen is er ook niet bepaald. De EU landen zijn uiteraard niet echt bereid om Russen te helpen om terug te komen, zolang de oorlog in Oekraïne door blijft gaan. De enige optie voor de toeristen in Bulgarije is om via Turkije richting Rusland te gaan, maar ook Turkije komen ze als Rus niet zo maar in. Hiervoor hebben ze een visum nodig en nu zo’n beetje iedere Russische ambassadeur de EU landen uit gestuurd zijn, is het ook niet meer mogelijk om in Bulgarije nog een visum te regelen. Daarnaast staan de Turkse ambassadeurs ook niet te springen om een Rus een visum te verlenen in deze tijden van oorlog.

Banken bevroren

Voor de toeristen wordt het overigens nog een stukje moeilijker: door de sancties op de Russische banken zullen vele Russische bankpassen niet meer werken, dus ergens voor betalen in het buitenland is vrijwel onmogelijk geworden. Bijboeken in de hoop dat men later alsnog terug kan reizen zit er dus niet in.

Bulgarije is overigens dit jaar populairder bij Russische wintersporters dan andere jaren, omdat de Bulgaren als een van de weinigen een Russisch COVID paspoort accepteren in Europa. De meeste landen accepteren niet zomaar een Russisch COVID paspoort, wat ervoor zorgt dat men niet bepaald lekker op vakantie kon gaan.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws