Nieuws - 23 september 2018   10:12 How to: Een wintersport vakantie boeken met vrienden zónder gezeik

Door:

Gefeliciteerd! Na een mooie avond met vrienden en iets teveel drank heb jij de discutabele eer gekregen om een wintersport vakantie te organiseren. Maar, waar begin je? Wij hebben je back en ook wanneer de groep nog niet weet wie de organisatie-sjaak is!

Wanneer je dit leest en het daadwerkelijk leuk vindt om zo’n trip te organiseren, dan heb je het waarschijnlijk nog nooit eerder gedaan. Iedereen die het wel eens heeft geprobeerd komt er achter dat het echt een hels karwei is waar zelfs Tom Cruise en James Bond liever even vanaf de zijlijn meekijken.

Nee, zeggen dat dit een onmogelijke taak is is eigenlijk nog te zacht uitgedrukt. Waarom? Nou, om te beginnen, wat dacht je van het zoeken naar een week waarin iedereen kan? Een resort waar iedereen vrolijk van wordt en last but not least, de kosten?

Toegegeven, op papier is het allemaal niet zo’n punt en lijkt het eigenlijk een eitje om zoiets ‘even te fixen’, maar wees gevreesd want schijn bedriegt! De mensen met wie je gaat, of dat nou lui van het werk, school, vrienden of een mix van dit alles zijn, zal je na deze organisatietrip niet meer normaal aan kunnen kijken.

Nu zeggen we overigens niet dat je het niet moet aanpakken hoor, want… Oh, wait, je kunt natuurlijk al geen kant meer op omdat je al groepsleider bent. Ha! Eh, we bedoelen… Zonde man! Wanneer dit trouwens nog niet het geval is heb je geluk, maar hoe verdeel je dan de taken en waar begin je? Tja, zie het een beetje als het baren van een kind. Het zal in de aankomende periode wat vies en luidruchtig worden, en er zullen waarschijnlijk dingen gezegd worden die liever niemand hoort, maar wanneer je uiteindelijk in de zon op een terras ergens in de sneeuw zit ben je blij dat het toch doorgezet is.

De stand van zaken tot nu toe

Mmm, wellicht was die vergelijking niet helemaal op z’n plek.. Anyway, de Whatsapp groep die waarschijnlijk diezelfde avond nog in het leven is geroepen met als enorm catchy onderwerp naam “<voer groepsnaam hier in> op wintersport 2019” of “<voer groepsnaam hier in> laat je likken in de sneeuw 2019” is ondertussen al ontploft. Dit komt door een paar factoren, zoals dat er altijd mensen zijn die met drank op alles leuk vinden, maar de dag erna al terugkrabbelen. “Nee hoor, nooit gezegd dat ik écht mee wilde,” galmt het dan alweer door de chat heen. En laten we zeker niet de mensen vergeten die opeens een waslijst aan eisen op tafel leggen, terwijl ze gisteren al bijna in het vliegtuig waren gestapt richting wintersport zonder ook maar ergens over na te denken.

Jep, daar ga je al. Dit tot een succes brengen? Forget it. Je kunt nog beter een lot kopen voor de nieuwjaarstrekking van 2018/2019 en zelfs dan heb je nog meer kans om de hoofdprijs te winnen dan dat dit goed gaat aflopen.

Maarja, de kans bestaat dat je nu nou eenmaal, al dan niet door jezelf, met je vette bek gebombardeerd bent tot groepsleider… Tja, dan moet je ze ook wel wat laten zien natuurlijk! En juist omdat wij zo met jou begaan zijn hebben wij voor jou een stappenplan gemaakt zodat je de kans minimaliseert dat het uit de klauwen gaat lopen. Yep, je leest het goed, minimaliseren. Want 100% succes? Dat krijg je in dit geval nooit.

1. Regel een Sjaak Deluxe – Opper Sjaak – De Sjaak

Ja, dit klinkt natuurlijk als mosterd na de maaltijd voor jou aangezien jij al aangewezen was als Sjaak Deluxe, maar niet iedereen heeft dezelfde problemen. Voor de anderen die nog wel een persoon moeten aanwijzen hebben we een paar tips. Pak niet degene die altijd de leider van het stel is, want face it, je gaat niet Oostenrijk bestormen om het ook echt over te nemen. Toch? Inderdaad.

De meest enthousiaste van het stel kan je er overigens enorm goed bij hebben als het gaat om shots halen terwijl het na middernacht is, maar we zouden toch maar gewoon voor de persoon kiezen met de beste ‘organisatorische eigenschappen’. Gewoon omdat diegene het altijd wel prima vindt om het uit te zoeken, of omdat hij/zij het altijd beter gedaan zou hebben. Ja, dat laatste klinkt bij nader inzien het meest geloofwaardig.

2. Regel een datum en doe het snel

Met kop en schouders steekt deze er bovenuit. Je kunt de aankomende periode nog zoveel als je wilt zeuren over naar welk gebied je wilt en van welke ski leraar(-es) je graag les wilt, maar als je niet allemaal dezelfde week vrij kunt hebben gaat het hele feest al niet door.

Dit moet op zich niet zo’n heel lastig verhaal zijn, als je het maar op tijd doet! Plus, hoe meer mensen er mee gaan, hoe meer agenda’s er overeen moeten komen. Dus eh… Dan toch maar die ene lozen die toch nooit kan?

3. Communicatie

Wanneer de datums bekend zijn kan het gezeik beginnen. Bij deze kunnen we je dan ook alvast de tip meegeven om NIET, we herhalen NIET, met groeps e-mails te starten. Het zal je verbazen hoe snel eerste de beste namelijk op reply klikt in plaats van reply all en dan ben je volle bak f.u.c.k.e.d. En vergeet niet, dan ben je pas bij het begin van de 9 stappen!

Whatsapp is wat dat betreft wel een mooie uitkomst en dat komt mede omdat je van iedereen kunt zien of ze het hebben gelezen of niet. Én, je hebt alles op één plek zitten, ook wel lekker. Enige wat je wel moet vermijden zijn de eindeloze sneeuwverwachtingsfoto’s, tricks die toch nooit geland gaan worden en hoe mooi het is dat Sabine van administratie niet meegaat. We snappen het, iedereen is enthousiast, maar vertel je mede reizigers dat mensen hier gewoon daadwerkelijk wat proberen te regelen.

4. Kies de weg van de meerderheid

Natuurlijk, je hebt als het goed is bij #1 geprobeerd om je zorgen uit handen te gegeven, maar eh… Dat is waarschijnlijk niet gelukt. Het is nu dan ook gewoon zaak om je ballen bij elkaar te rapen en er een succes van te maken. Dat succes hangt overigens wel aardig af van de hoeveelheid mensen die er mee gaan want hoeveel je ook als organisator moet regelen, uiteindelijk zijn er genoeg personen uit de groep die wel een voorkeur hebben. Neem nou als voorbeeld een gebied, daar vindt iedereen altijd wel íets van. Wellicht omdat hun (ex-) wintersport crush daar woont of les heeft gegeven waardoor dat gebied een NO-GO is, of omdat ze er altijd met de familie zijn geweest, of een mix van beide.

En dat is pas de eerste uitdaging. Want hoe groter de groep, hoe minder makkelijk je tot een unaniem besluit gaat komen. Ben je namelijk vergeten dat er ook nog een huis gefixt moet worden? Nee? Mooi, want dan heb je waarschijnlijk ook niet over het hoofd gezien dat Jacqueline graag een wellness onderin het hotel wil hebben, waar Bram juist liever die 300 euro extra spendeert aan een hotel aan de piste. Of boven een bar.

Je merkt het al, dat gaat fout. Grandioos fout. Er is niet voor niets een gezegde die luidt ‘je kunt iedereen een beetje pleasen of je pleast een paar helemaal, maar niet beide’. Overigens weten we niet aan wie we daarvoor credit moeten geven, dat is maar even zo, maar het klopt wel! Maar goed, daarom is het dus handiger om gewoon verschillende opties aan te halen en hieruit te stemmen waarna de meerderheid beslist. Tja, dan moet Freek maar even de cursus berenvel maken aan zich voorbij laten gaan. Dat is dan heel k*t voor Freek, maar Angela krijgt ook niet haar zin om te gaan ijsvissen op Antartica.

5. Zoek naar groepsdeals

Als er iets is waar reisorganisaties van houden, dan is het wel een groep hongerige wintersporters die op jacht zijn naar de meest goedkope reis waarbij ze zoveel mogelijk willen. Nee even serieus, die reisorganisaties hebben wel echt rete goede prijzen voor wanneer je met meerdere mensen tegelijk boekt. Voor hen een bus of complex eerder vol, voor jullie wat meer centen over. Want hoe minder geld je uitgeeft aan de reis en onderdak, hoe meer je overhoudt voor drank. Ja, laten we elkaar nou even geen mietje noemen, dat overige geld laat je écht niet thuis met de gedachte dat je je moeder een extra groot boeket bloemen gaat sturen wanneer je terug bent gekomen van wintersport.

Hoe dan ook, de namen die we je nu gaan noemen zijn waarschijnlijk overbodig maar fuck it: Totally, Sunweb, Summit Travel, Snowtime Travel, TUI, Huski, Flipside en Ripstar zijn prima organisaties die naam hebben gemaakt omdat het zo voordelig & gezellig is en daar kan jij nu je voordeel uit halen. Doen dus!

6. Zorg dat het financieel allemaal op orde is

“Oh, nee, precies vandaag kan ik het niet overmaken, want ik moet nog een kado voor de dode hond van de vriend van de broer van de bakker z’n stiefzus halen. Oh, en m’n rekening bij de lokale bar moet ik ook nog af zien te lossen voordat ik daar mag gaan afwassen… Dus kan het volgende maand wanneer ik weer geld heb?” Right. Hier heb je dus als Sjaak Deluxe geen trek in en al helemaal niet als er nog meer te regelen valt.

Want dat is er.

Daarom is het zaak dat men van te voren weet hoe hoog de prijs gaat worden, wanneer de knoop doorgehakt gaat worden en wanneer dus ook het geld op de rekening van diegene moet staan die het gaat boeken. Oftewel, communiceer dit van te voren zodat niemand voor moet schieten! Zo kan je de problemen ontwijken dat iedereen moet wachten op persoon X. Want even serieus, bij het lezen van deze tekst heb je sowieso al een naam in gedachte om bij X in te vullen omdat je weet dat hij of zij een draak is in het op tijd betalen.

Overigens is het handig wanneer je op de vakantie zelf een pot maakt voor de algemene aankopen en wanneer je zó goed op elkaar ingespeeld bent kun je ook de drank van de pot doen. Maar hey, dit regelen zonder gezeik is wel écht voor de gevorderden dus die laten we maar even voor wat het is.

7. Laat iedereen van te voren weten wat er wel en niet inzit

Nog een kritisch puntje waar je van te voren wel even over moet babbelen, want het zou nogal zuur zijn wanneer sommige uit de groep er even klakkeloos vanuit zijn gegaan dat de skipas gewoon bij de prijs inbegrepen was. Wat dan natuurlijk uiteindelijk opeens niet zo blijkt te zijn. Toch? Dit is maar één van de mogelijkheden die kunnen gebeuren, want hetzelfde geldt voor wanneer je spullen gaat huren bijvoorbeeld.

Dikke tip: zorg er als Sjaak Deluxe voor dat iedereen van te voren weet waar ze voor betalen en wat ze zelf nog moeten uitzoeken. Dit zorgt voor jou ook voor rust, aangezien ze zelf ook wel wat mogen regelen.

8. Neem niet meer bagage mee dan nodig

Sure, we hebben allemaal het euforische idee dat we elke dag met een nieuw, vers shirt en de beste sneakers richting de apres-ski gaan alsof we een stel modellen zijn, maar het uiteindelijke resultaat van een week wintersport is toch wel op z’n zachtst gezegd lichtelijk anders te noemen. Nee, bij nader inzien dit dekt de lading nog niet, dus laten we zeggen dat dit hele idee compleet anders is. 180 graden anders. Als de zomer en de winter. Dat idee.

Ja, dat is beter verwoord, want het uiteindelijke verhaal is toch dat je één, en met wat geluk twee, thermo’s draagt en ditzelfde geldt voor je sokken en je broek. Uit de categorie ‘chill truien’ is er meestal ook maar één van nodig en dat ‘sexy ondergoed’ van je neemt niet heel erg veel plek in. Je jas en broek nemen meestal wel wat ruimte in, maar als je eigen gear hebt kan je bijvoorbeeld je broek in je schoenen douwen. Of bij je ski/snowboard doen in de tas. En je jas aantrekken ofcourse. Oh, en zorg voor één tas, je wilt niet degene, en wellicht de enige, zijn die om 3 uur snachts met twee koffers naar buiten komt zetten terwijl er gecommuniceerd was dat er maar plek was voor één. Stap drie uit dit stappenplan, anyone?

9. Blijf positief

Je bent niet alleen op de wereld en je gaat al helemaal niet in je eentje op vakantie, dus wees er van bewust dat er wellicht wat gaat gebeuren wat je minder leuk vindt. De kans is natuurlijk aanwezig dat er bijvoorbeeld eentje van de groep om 3 uur snachts over een tafel in de woonkamer heen dondert en daarmee de gordijnen van het plafond trekt terwijl de rest ligt te slapen. Of dat er een keer wat gekookt wordt wat niet helemaal je lievelingsmaaltijd is, of dat de groep op een dag besluit liever de pistes te nemen in plaats van het funpark… Shit happens!

In dat geval pas je je gewoon aan en ga je niet naderhand, wanneer het toch tegen blijkt te vallen, dingen zeggen als ‘ik zei het toch!’. Of de Engelse/Duitse/Franse/Spaanse variant ervan. Een wijze vrouw zei ooit eens: “Je moet geven en nemen, dus als iedereen voor z’n gevoel meer geeft dan neemt, dan komt het helemaal goed.” Dus man up, wanneer iedereen een beetje schikt gaat het helemaal goed komen met de vakantie! Oh, en je vriendengroep natuurlijk.

En tja, als na al deze tips het je nog steeds niet lukt om een grandioze wintersportvakantie te boeken met je vrienden, dan heb je waarschijnlijk twee opties: Stoppen met op vakantie gaan met vrienden of zo snel mogelijk op zoek naar nieuwe.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws