Nieuws - 15 december 2018   18:49 How To: Speciaalbier drinken zonder een douche te zijn

Door:

Eerlijk is eerlijk, in Duitsland en Oostenrijk weten ze wel hoe ze goed bier moeten maken! Niet dat er iets mis is met onze eigen Hollandse pilsjes, maar als je dan in de bergen zit moet je er ook gebruik van maken. Maar ja, hoe ga je aan al die speciaalbiertjes beginnen zonder als een totale douchebag over te komen? 

Stap hier in Nederland een willekeurig proeflokaal binnen en je ziet ze in bosjes tegelijk zitten. De ultieme bierhipster die z’n neus ophaalt bij iedere biersoort die je ook in de supermarkt kan vinden en het liefste de meest obscure IPA’s drinkt omdat daar z’n baard zo mooi van gaat glimmen. Als je een echte hipster bent geeft het afzeiken van alle andere biersoorten je waarschijnlijk veel meer voldoening dan al die obscure biertjes daadwerkelijk wegdrinken maar dan moet je niet raar staan te kijken als je geen vrienden meer hebt. Binnen no-time heb je de reputatie van een gigantische lul en wie wil er nu met een douchebag op wintersport, wetend dat je alleen maar loopt te mekkeren over verschillende biersoorten?

We snappen heel goed dat jij stiekem een innerlijke hipster hebt die snakt naar bijzondere biertjes als je in de bergen zit en dat is ook helemaal prima, als je je maar niet gaat gedragen als de hierboven beschreven douchebag. Dus, hoe doe je dat?

1. Respecteer de ‘normale pils fan’

Drinken je vrienden ook tijdens je wintersportvakantie liever een zelf meegenomen Heineken dan een lokaal gebrouwen witbiertje? Heb daar vrede mee. Voor een ‘normale’ bierdrinker is het anders bloedirritant om met een speciaalbier liefhebber op pad te gaan! Als je iedere keer aangekeken wordt alsof je iemand aan het verkrachten bent op het moment dat je een Heineken bestelt gaat de lol er snel vanaf. Probeer ze ook niet te overtuigen om ook zo’n speciaalbier te drinken want dat wekt alleen maar afkeer.

Drink je bier gewoon stilletjes op en hou het commentaar over slootwater ook maar even binnen. Als het goed is zit je toch volle bak te genieten van je speciale biertje en heb je helemaal geen tijd om anderen af te zeiken over hun smaakkeuzes. Bewaar dat commentaar maar voor je speciaalbier vrienden in Nederland

2. Laat je telefoon liggen

Wat je ook doet, zet je bier niet direct op Instagram. We snappen heel goed dat iedere vezel in je lichaam staat te popelen om met de rest van de wereld te kunnen delen dat jij smaak hebt, maar de rest van de wereld interesseert het echt helemaal geen reet. Als je dit toch doet ben je geen haar beter dan de foodblogger die een uur bezig is met het maken van een perfecte foto en vervolgens aan een koud bord eten moeten beginnen. Je bier staat koud op je te wachten met een perfecte schuimkraag, geniet er dan ook van! Verkracht ‘m niet door ‘m een half uur te laten staan terwijl jij bezig bent om dat ene shot te maken.

Mocht je nu acute afkickverschijnselen krijgen en lichtjes huilen omdat je niet kan delen dat je een Edelweiss aan het drinken bent, check dan Untappd. Bij deze app kan je alleen maar gelijkgestemden lastigvallen met je bierkeuze! Leuk voor jullie, leuk voor de rest.

3. Matig je tempo

Een normaal pilsje kan je met grote slokken wegtikken zonder dat je ergens last van krijgt, maar met speciaalbiertjes ligt dan net even anders. Er zit meer alcohol in waardoor je sneller als een zwaar bezopen oetlul door de après-ski tent loopt te hossen. Geen probleem als je vrienden zich ook helemaal klem zuipen, maar als jij de enige bent die na het tweede rondje al niet meer kan staan dan wordt het toch een tikje genant. Na een lange dag op de pistes komt de drank sowieso een stuk harder aan en je vrienden zitten echt niet te wachten op een volwassen baby die niet meer kan lopen na een half uurtje.

Drink gewoon iets langzamer! Ook al zul je dan de ‘zuip toch eens door’ leuzen van je vrienden moeten accepteren zonder gemekker. Weersta de drang om iets te zeggen over hoe bijzonder de inhoud van je glas wel niet is, want dan begeef je je wederom op gevaarlijk douchebag terrein. Trek je dat niet? Zet je trots aan de kant en schakel over op het lokale goedkope zuip-bier. Kan niemand er nog wat van zeggen!

4. Geen commentaar op gratis bier

“Gast, had je geen triple mee kunnen nemen?” of “Die blikken zitten vol met uilenzeik!”. Niemand zit daar op te wachten, doe het dus ook niet. Als iemand in je vriendengroep zo goed is geweest om bier mee te nemen op je winterse trip wees dan blij met wat je gekregen hebt! Ook in Nederland kan je nog gewoon aan het speciaalbier gaan, dus doe nu gewoon lekker mee met je vrienden. Drink het uilenzeik gewoon weg en heb er vrede mee, na een paar halve liters proef je er toch geen zak mer van en is alles weer helemaal mooi. Je wintersportvakantie is geen tijd om de bierconnaisseur uit te hangen en je innerlijke sommelier te botvieren, het gaat erom dat je het met z’n allen leuk hebt!

Vergeet niet, je eerste favorietje biertje is gratis, je tweede favoriete biertje is koud. Pas daarna mag je verder klagen.

 

5. Ga niet zeuren over de rekening

Een halve liter normaal pils is doorgaans een tikkie goedkoper dan een superspeciaal biertje gebrouwen door monniken die allemaal op 15-jarige leeftijd hun linkerbalzak eraf hebben laten snijden. Ga dus ook niet zeuren over de rekening wanneer iemand vind dat je meer moet betalen, of juist degene bent die de rekening op zich moet nemen om het verder te verrekenen. Speciaal bier is duur, dus own het dan ook gewoon. Don’t be a dick!

6. BYOB

Bring your own beer! Dan is er ook geen gezeik. Zit je een paar dagen in een huisje met een groep vrienden en wil je graag een lekker speciaaltje drinken na een lange dag skiën? Neem het dan gewoon mee vanuit Nederland! Oh ja, wees ook vooral niet te bang om er eentje te delen met je reisgenoten, ook al hebben zij niks meegenomen. Zolang ze jouw complete stash niet opzuipen is er niks aan de hand, toch?

7. Zet je trots aan de kant

Last but not least, soms moet je je trots aan de kant zetten. Als je met z’n allen naar een random après-ski bar gaat hoef je écht niet te verwachten dat ze van alles op de tap hebben of in de koeler hebben staan. Een après-ski bar is in de basis eigenlijk gewoon een hele grote zuipschuur waar de drank met liters tegelijk vloeit. Dus zet je trots aan de kant en ga gewoon mee met de halve liter pullen. Je shot extra bittere dubbel gehopte IPA’s kan je in Nederland prima inhalen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws