Nieuws - 20 augustus 2019   18:32 IJsland houdt ‘uitvaart’ voor overleden gletsjer

Door:

IJsland is een gletsjer armer. Voor het eerst is een gletsjer dood verklaard en dit heeft het land op de kaart gezet met een ceremonie! 

De 700-jaar oude gletsjer Okjokull in IJsland is niet meer. Enkele dagen geleden is de gletsjer officieel dood verklaard tijdens een ceremonie waarbij meerdere IJslandse ministers aanwezig zijn, aangezien het voor het eerst voorkomt dat het doorgaans vrij koude land een gletsjer heeft ‘verloren’.

Okjokull had al jarenlang grote problemen en hoewel het vroeger een grote gletsjer was, hebben wetenschappers in 2014 al de alarmbellen getrokken. De gletsjer was zo ver gekrompen dat deze niet meer kon vloeien en dus werd deze eigenlijk al dood verklaard. Nu heeft Okjokull zijn status als gletsjer officieel verloren.

Monument

Tijdens de ceremonie is op de locatie van de voormalige gletsjer aan plaque geplaatst met de volgende tekst:

“Ok is de eerste IJslandse gletsjer die zijn status van gletsjer verliest. In de volgende 200 jaar zullen naar verwachting al onze gletsjers hetzelfde pad volgen. Dit monument is hier om te erkennen dat we weten wat er aan het gebeuren is en wat er aan gedaan moet worden. Alleen jij weet of we dat gedaan hebben. Augustus 2019, 415ppm CO2.”

Krimp

Veel IJslandse gletsjers worden bedreigd door de opwarming en wetenschappers verwachten dat alle 400 gletsjers hetzelfde te wachten staat. In de huidige staat verliezen de gletsjers 10 miljard ton ijs per jaar en de verwachting is dat dit alleen maar harder zal gaan door onder andere het effect van smeltwater.

Het verlies van deze gletsjers heeft een grote impact, aangezien deze gletsjers op landmassa liggen en dus miljoenen liters water verspreiden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws