Nieuws - 19 februari 2018   19:22 Internet gaat los op Hongaarse Elizabeth Swaney

Door:

Ja hoor, we hebben weer een akkefietje te pakken en weer is het bij de dames. Deze keer gaat het over de ‘Hongaarse’ freestyleskiër Elizabeth Swaney, die met haar deelname aan de Spelen het internet aardig bezig weet te houden! 

De Olympische historie zit vol met verhalen van underdog die tegen alle kansen in toch de Spelen halen, omdat dat nu eenmaal dé grote droom is. Deze mensen groeien meestal uit tot de grootste culthelden binnen de sport, zoals het Jamaicaanse bobsleeteam en Eddie the Eagle natuurlijk! Over beide verhalen is een film gemaakt en niet zonder reden, aangezien deze gasten de Olympische gedachte aan alle kanten uitstralen. Meedoen is belangrijker dan winnen, als je maar keihard werkt om het te bereiken!

Toch valt Elizabeth Swaney, een freestyleskiër die voor Hongarije uitkomt op het onderdeel vrouwen Halfpipe, niet in deze categorie. Ze heeft er namelijk voor gezorgd dat er een gigantische discussie is losgebarsten op het internet! Deze ‘Hongaar’ mag dan wel aan de start staan van de Spelen, ondertussen zet ze geen trick neer.

Dat ‘geen trick neerzetten’ menen we serieus. Tijdens haar kwalificatierun van de Spelen heeft ze namelijk alleen een 180 gedraaid en verder kwam ze niet verder dan een paar straight-airs waarbij ze amper de koping van de pipe wist te bereiken. Dit heeft een flinke discussie in gang gezet, want hoe kan het zijn dat een freestyle die geen trick doet, toch op het grootste internationale podium staat?

https://www.youtube.com/watch?v=hvqgxJnMqlw

 

Kwalificatie eisen

Het begint allemaal met de kwalificatie eisen. Per land mogen er vier deelnemers per onderdeel meedoen en je moet minimaal een top-30 klassering achter je naam hebben staan op een World Cup competitie voordat je mee zou mogen doen. Vervolgens is het aan het lokale NOC om de atleet wel of niet naar de Spelen te sturen.

Swaney heeft hier handig gebruik van gemaakt. Zo heeft ze meegedaan aan wedstrijden met minder dan 30 deelnemers en afgelopen december wist ze in China zelfs nog een 13e plek te halen, maar wel omdat het overgrote deel van het startveld niet aanwezig was en er in totaal maar 15 deelnemers waren.

Meer kritiek

Swaney heeft, naast het feit dat ze geen tricks doet, meer kritiek te verduren. Ze komt uit voor Hongarije, maar critici zeggen dat ze helemaal niets met Hongarije te maken heeft. Ze woont al zo’n beetje haar hele leven in de Verenigde Staten en spreekt geen woord Hongaars. Maar ja, als Amerikaan is ze kansloos voor een Olympische kwalificatie en nu is ze de eerste Hongaar die dit heeft weten te halen. Dan is het ineens begrijpelijk!

Ook het feit dat Swaney wel degelijk de beschikking heeft over grote trainingsfaciliteiten, zoals te zien in een paar vaan YouTube filmpjes, zoals een grote trampoline en een waterjump, levert haar nóg meer kritiek op. Critici wijzen erop dat atleten als Eddie the Eagle keihard gewerkt hebben om zichzelf te verbeteren en zo de kwalificatie eis te halen, terwijl het niet echt lijkt alsof Swaney diezelfde intentie heeft aangezien ze geen progressie heeft laten zien en een kwalificatie heeft gekregen door de gaten in het regelboek.

Aanpassingen

Één ding is zeker: de regels worden aangepast. De deelname van Swaney heeft ervoor gezorgd dat de FIS nog een keer zeer kritisch naar de regels voor een Olympische kwalificatie gaat kijken. Mogelijk dat het puntensysteem op de schop gaat en dat ze minder atleten gaan toelaten, waardoor de kwaliteit van het startveld weer verder omhoog moet kunnen gaan.

Wanneer dit precies gaat gebeuren en hoe die regels gewijzigd gaan worden is nog niet bekend, hier zal de FIS zich de komende tijd nog eens duidelijk over gaan buigen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws