De shitshow in Ischgl bij de start van de coronauitbraak levert toch nog iets positiefs op. Wetenschappers kunnen nu een uniek onderzoek naar de antilichamen voor het coronavirus uitvoeren in het dorp!
In april, toen duidelijk was geworden dat Ischgl er niet al te best voor heeft gestaan tijdens de uitbraak van het coronavirus, is bijna de hele bevolking van Ischgl getest op antilichamen en daar kwam een bijzonder getal uit. 42,4% van de inwoners had antilichamen aangemaakt, meer dan waar ook ter wereld. Nu de wereld midden in de tweede golf zit, zijn wetenschappers bezig gegaan met een nieuw onderzoek om te kijken hoe die antilichamen zich ontwikkelen en wat men er van kan leren.
Voor dit onderzoek worden nu 900 inwoners van Ischgl opnieuw getest, wat neerkomt op ongeveer de helft van de inwoners in het dorp. De situatie is uniek voor dit onderzoek, aangezien de dekkingsgraad dus voor de tweede golf al erg hoog lag en dat er tijdens de zomer ook veel minder bezoekers zijn geweest dan normaal, waardoor het onderzoek naar de ontwikkeling van antilichamen in een gemeenschap dus bijzonder ‘zuiver’ blijkt te zijn.
Activiteit van de antilichamen
Het doel van het onderzoek is om te kijken hoe de natuurlijke antilichamen zich door de maanden heen kunnen ontwikkelen, om te bepalen hoe effectief een vaccin kan zijn op de lange termijn. Nieuws over herbesmettingen blijft natuurlijk maar komen, maar een intensief onderzoek kon tot nu toe nog niet uitgevoerd worden.
De wetenschappers zullen gaan onderzoeken wat er gebeurt wanneer niet alleen de antilichamen, maar ook de zogenaamde T-cellen in contact komen met het coronavirus. Hieruit zou moeten blijken hoe actief die cellen zijn en of ze ook na een langere periode nog effectief zijn tegen het coronavirus. Dit onderzoek zal daarnaast ook kijken waarom sommige mensen wel ziek worden van het virus, terwijl anderen besmet zijn zonder symptomen. Dit kan te maken hebben met die T-cellen en daar hopen de wetenschappers duidelijkheid over te krijgen.