Nieuws - 21 juli 2018   20:31 IOC gaat voor ‘Gender Equality’ in Beijing 2022

Door:

Niet alleen Ski Big Air stond op de planning van het IOC voor de aankomende Winterspelen van 2022 in Beijing. Een andere grote wijziging, die impact heeft op veel meer sporten, gaat doorgevoerd worden en heeft alles te maken met gelijkheid tussen de geslachten!

‘Gender equality’, onder die noemer heeft het IOC nieuwe plannen gepresenteerd. Tijdens de Olympische Spelen van 2022 gaan er enkele wijzigingen doorgevoerd worden die voor meer gelijkheid tussen de geslachten en voor een betere balans moet gaan zorgen.

Mixed Teams

Zo zijn er vanaf Beijing 2022 gemengde competities op het onderdeel Snowboard Cross, waardoor teams bestaande uit mannen en vrouwen samen op de startlijst staan voor een volledig gemengd onderdeel. Hetzelfde gaat gelden voor het Skispringen, waarbij tevens een Mixed Team event plaats zal vinden.

Verder gaat de balans veranderd worden in enkele sporten om op deze manier meer vrouwen naar de Spelen te laten komen. Over het geheel van de ski- en snowboard-onderdelen (Cross Country, Alpine, Freestyle) wordt gesneden in het aantal atleten met een vermindering van in totaal 41 stuks. Deze vermindering zal niet op één onderdeel zijn, maar zal waarschijnlijk hoofdzakelijk verdeeld gaan worden over Cross Country en Alpineskiën, waar traditiegetrouw de grootste hoeveelheden atleten aan de start staan.

Verder wordt er gesneden in het aantal atleten op de schaatsonderdelen, biathlon en het rodelen. Bij het bobsleeën gaan 12 startplaatsen naar vrouwen in plaats van mannen en bij het ijshockeyen mogen twee extra vrouwenteams mee gaan doen ten opzichte van 2018.

Balans

Het uiteindelijke doel van al deze wijziging is de balans in de sport te veranderen en ervoor te zorgen dat dit meer richting de 50/50 gaan. Er van uitgaande dat er een volledig gevuld startveld zal zijn bij alle sporten, zal de balans veranderd gaan worden naar in totaal 45,44% vrouwelijke deelname tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2022, ten opzichte van 41,9% in 2018.

Olympische Spelen

Het IOC maakt verder een commitment om de komende jaren de balans nog verder recht te trekken en het een eerlijke 50/50 split te laten worden bij zowel de Olympische Winterspelen als bij de Olympische Zomerspelen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

18 augustus 2019

Zondag WTF #343

Nog brak van een episch weekend? Of gewoon lekker in je chillmode? Het is in ieder geval weer WTF tijd!  Lees Meer…

Meer Nieuws