Nieuws - 28 december 2022   19:37 iPhones slaan onterecht alarm op de skipistes

Door:

Heb je een iPhone 14 en ga je op wintersport? Misschien moet je één functie dan toch maar even uitschakelen! 

Bij het lanceren van de iPhone 14 en de nieuwe Apple Watch modellen eerder dit jaar presenteerde Apple een hele mooie nieuwe functie, die inmiddels ook al vaak lovend in het nieuws is geweest. De nieuwste modellen kunnen een crash detecteren en daarop automatisch de hulpdiensten inschakelen. Deze functie bestond al voor het detecteren van een val, maar deze keer hebben ze ‘m specifiek gemaakt voor het herkennen van een mogelijk zwaar ongeval.

Klinkt mooi, toch? Als je het de reddingsdienst van het Amerikaanse Colorado vraagt dan zijn ze er iets minder happy mee. De Amerikanen hebben afgelopen weekend tientallen loze meldingen ontvangen van iPhones, die onterecht een melding geven van een ongeval terwijl de eigenaar simpelweg aan het skiën of snowboarden is. In één weekend tijd waren er maar liefst 71 loze meldingen afkomstig van Apple apparaten.

Het zorgt inmiddels voor een zware druk op de reddingsdiensten, die bij iedere melding uit rukken. “We komen altijd in actie bij noodoproepen. Dit kost een enorme hoeveelheid middelen”, aldus een woordvoerder van de alarm centrale in Summit County. De alarm centrale belt iedere melding direct na en indien er geen gehoor is, worden de diensten direct uitgerukt. En hoewel er dus niet altijd een uitruk noodzakelijk is, zorgt het moeten nabellen alleen al voor een grote werkdruk voor de alarmcentrale.

G-Krachten

De wijze van meten waarop een iPhone of Apple Watch zou moeten herkennen of iemand een ongeluk heeft gehad zou hier de grote boosdoener zijn. Er worden g-krachten gemeten en als die boven een bepaalde waarde komt, gaat er een melding naar de hulpdiensten. Wat de drempel is, wordt niet gedeeld door Apple, maar het is in ieder geval laag genoeg zodat een skiër het kan behalen op een ietwat uitdagende piste.

Voor nu hebben de hulpdiensten dan ook een duidelijk advies: zet deze functionaliteit uit wanneer je aan het skiën bent en ga nooit alleen op pad, zodat iemand anders alarm kan slaan wanneer je dat zelf niet meer kan doen. Uitschakelen gaat via Instellingen en dan ‘SOS-Noodmeldingen’, hier kan je aangeven de ongeval detectie tijdelijk uit te schakelen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws