De Europese Unie heeft het ‘coronapaspoort’ eigenlijk al goedgekeurd, maar een hoop zaken moeten nog steeds geregeld worden. Ga je ‘m volgend winterseizoen nodig hebben?
Om er voor te zorgen dat Europa weer uit de lockdown kan kruipen en we met z’n allen gewoon op vakantie kunnen gaan, is het zogenaamde coronapaspoort in het leven geroepen. Deze ‘groene kaart’ moet er voor zorgen dat je zonder extra tests een land in kan komen en daar ook vrij bent om redelijk normaal van je vakantie te genieten. Het doel is om het coronapaspoort in juni er doorheen te krijgen, maar wat gaat dat dan betekenen voor de wintersport?
Maximaal 12 maanden
Oostenrijk heeft niet gewacht op de EU en heeft daarom al een eigen systeem ingericht. De Grüne Pass geeft vanaf 19 mei meer vrijheden in het land en die kan je halen door je te laten vaccineren, een recente negatieve test te hebben gehad of kan aantonen dat je voldoende antistoffen in je lichaam hebt. Dit systeem moet gaan aansluiten op de Europese plannen, maar de grote vraag is hoe lang deze situatie in stand moet blijven.
In het Europese Parlement was de looptijd van het coronapaspoort een belangrijk discussiepunt en uiteindelijk is er, mede door de Nederlandse parlementsleden, wat uit gekomen. Zo mag het systeem niet door het leven gaan als ‘Digital Groen Certificaat’ zoals in de voorstellen stond, maar moet het systeem door het leven gaan als EU COVID-19 Certificaat, om toekomstig misbruik van deze regeling te voorkomen. Bovendien moet het hele systeem, ongeacht de staat van de wereld, 12 maanden na introductie in z’n geheel de prullenbak in.
Winter 21/22
Wanneer het coronapaspoort of certificaat in juni geïntroduceerd wordt, zal deze dus sowieso komende winter ook nog aanwezig kunnen zijn. De kans dat je ‘m komend winterseizoen nodig hebt is dan ook aardig groot, al zal dit vooral gaan liggen aan het beleid van de lidstaten zelf. Wanneer het vaccineren snel genoeg gaat en daarmee een einde kan komen aan de pandemie, kan het wel eens zo zijn dat de beperkingen al eerder ingetrokken gaan worden omdat het risico heel erg klein is. En dat het beleid tussen de Alpenlanden uiteen loopt is al wel duidelijk geworden, nadat Frankrijk het hele wintersportseizoen heeft geschrapt, Italië aardig heeft lopen draaien, Oostenrijk de liften heeft geopend ‘voor de locals’ en Zwitserland een redelijk normale winter heeft gedraaid.
Hoe dan ook, de kans dat je komend seizoen een certificaat moet laten zien voordat je een skigebied in kan, lijkt nog steeds heel erg groot te zijn. De skigebieden zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen binnen te krijgen en wanneer ze met een dergelijk certificaat de liften, barren en restaurants weer vol zullen krijgen, dan zullen ze ‘m absoluut erin houden.