Lekker hoor, een paar biertjes pakken tijdens de après-ski! Maar ja, als het dan toch weer een klein beetje uit de hand loopt sta je de volgende ochtend op met een spijker in je kop en een droge bek waar de Sahara nog wat van kan leren. Twee Nederlanders hebben daarom een anti-katerpil uitgevonden! Maar werkt het ook?
Het is 2017, dat we nog steeds geen fatsoenlijke oplossing hebben voor de kater is eigenlijk te triest voor woorden. Toch? Zo denken Niels Pesser en zijn vader er ook over. Na een fietsvakantie waarin een paar biertjes gedronken werden en de volgende ochtend net iets te zwaar was, besloten ze om er iets aan te gaan doen en dus hebben ze een jaar lang geknutseld aan wat zij ‘Zober’ noemen. Oftewel, een pil die je kater moet voorkomen.
Niels Pesser is zelf student geneeskunde in Nijmegen en zijn vader Jacco werkt als apotheker, dus er was ruime kennis aanwezig om dit probleem te tackelen. Na een tijdje onderzoek te hebben gedaan kwamen ze er uiteindelijk uit, de clue zit ‘m blijkbaar in groene thee. Na een hoop experimenten en het uitfilteren van werkzame stoffen zijn ze erachter gekomen dat stoffen uit Chinese groene thee die kater kunnen voorkomen. Welke stoffen dit zijn willen ze uiteraard niet kwijt omdat ze willen voorkomen dat andere partijen dezelfde formule gaat gebruiken.
Wat ze wel bekend gemaakt hebben is dat de caffeïne uit de groene thee gehaald wordt, om te voorkomen dat je straks niet meer kan slapen na het nemen van een pilletje. Wat wel het nadeel is, om te zorgen dat je écht geen last hebt van een kater moet je eigenlijk na ieder drankje wat je neemt een pilletje naar binnen gooien. En aangezien een doosje met zes pillen 5,95 euro kost, gaat dat een aardig duur geintje worden wanneer je een serieuze zuipavond gaat houden. 24 pillen kosten je 21,95 euro en dan kom je met een beetje mazzel de avond wel door. Voor de makers van het pilletje levert het overigens niet heel veel geld op, aangezien de grondstof erg duur is.
Uiteraard is de ‘Zober’ pil direct door verschillende mensen uit de medische branche door de mangel gehaald en lang niet iedereen is er lyrisch over. Frans Russel, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, geeft aan dat er wel degelijk een verband bestaat tussen groene thee en het voorkomen van katers, maar dat het nooit is aangetoond dat het een kater volledig weg kan nemen. Hij ziet het zelf dan ook als een ‘onwerkzaam preparaat’.
Vrienden van Niels zijn in ieder geval wel blij, die zeggen dat de katers serieus minder zijn na het nemen van de pillen. Een volwaardig wetenschappelijk onderzoek naar de effecten en de werkzaamheid gaat er waarschijnlijk ook niet komen, omdat dit een aardig duur geintje is en de pillen verkocht worden als voedingssuplementen en niet als medicijnen. Pillen bestellen kan via de website en wellicht als de pillen aanslaan dat ze in de toekomst goedkoper gaan worden. De kleine productie maakt het nu nog erg duur, maar wie weet hoe dit er over een paar jaar uit ziet. Eerst maar eens checken of het werkt!