Nieuws - 2 april 2020   11:31 Ischgl: Eerste geval coronavirus al bekend op 5 februari

Door:

Het net rondom het Oostenrijkse handelen in de eerste weken van de coronacrisis begint zich steeds verder te sluiten. Oostenrijkse autoriteiten geven aan dat het eerste geval in Ischgl al op 5 februari bekend was in het dorp! 

En voor de duidelijkheid: het is niet die ene barman in de Kitzloch. De barman in Ischgl heeft een grote bak internationale shit over zich heen gekregen omdat hij de grote verspreider zou zijn, maar die claim wordt nu betwist. Aldus Franz Allerberger, hoofd van de AGES (de Oostenrijkse RIVM). Hij stelt dat er al veel meer besmettingen waren in Ischgl en dat de barman slechts een van velen was, die toevallig met veel personen in contact kwam.

Het grote verschil is dat de barman zich heeft laten testen en daardoor ook officieel gekenmerkt werd als coronapatiënt, terwijl anderen die al langere tijd met het virus rondliepen geen tests hebben laten doen.

Zwitserse toerist

Als voorbeeld geeft Allerberger een serveerster aan in Ischgl. Deze is inmiddels getest en is niet meer ziek, maar zou volgens Allerberger al weken daarvoor het virus hebben verspreid. Ze had milde symptomen en bleef doorwerken, waardoor de verspreiding in het dorp al geruime tijd gaande was.

‘Patient-zero’ van Ischgl zou helemaal geen local of medewerker zijn geweest, maar juist een Zwitserse toerist die in het dorp is geweest. De Zwitser werd later positief getest op het virus en AGES heeft kunnen bevestigen dat hij in Ischgl ‘zeer waarschijnlijk’ al besmettelijk was en dat dus vanaf 5 februari.

Uiteindelijk heeft het ruim een maand geduurd voordat er maatregelen getroffen werden in het dorp en dat is nu onderdeel van het onderzoek wat door officiële instanties uitgevoerd wordt. Daarnaast is een groep advocaten bezig om te bekijken of het mogelijk is om een rechtszaak aan te spannen tegen het Oostenrijkse handelen in deze crisis.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws