Dat het in Ischgl een shitshow was rondom de coronacrisis is wel duidelijk, maar nu is de omvang nog maar eens extra bevestigd. Mogelijk dat Ischgl nu de grootste dekkingsgraad heeft van antilichamen tegen het coronavirus ter wereld!
Oostenrijk heeft wel geleerd van de belabberde aanpak in het dorp en daarom zijn ze massaal aan het testen geslagen. Inmiddels zijn de resultaten binnen en die zijn toch wel behoorlijk bijzonder te noemen.
Onderzoek
De tests werden uitgevoerd door de Universiteit van Innsbruck en bijna het gehele dorp is getest op het virus. Hieruit is gebleken dat minimaal 42,4% van het totale inwoneraantal van Ischgl besmet is geweest met het virus en daardoor nu antilichamen heeft opgebouwd tegen het virus. De tests die door de universiteit uitgevoerd werden richtten zich juist op die antilichamen, waar andere eerdere tests juist keken naar de aanwezigheid van virusdeeltjes. Mogelijk dat eerdere data daardoor flink vertekend is geweest en een veel te lage infectiegraad met het coronavirus aan hebben gegeven.
Voor het onderzoek is 79% van de inwoners getest tussen 21 en 27 april. Hiervoor is gebruik gemaakt van een drieledig om onderzoek om verkeerde resultaten te kunnen filteren. Van de onderzochte mensen zou slechts 15% geïnfecteerd zijn geweest met het virus, maar door de resultaten blijkt nu dat ruim 85% geen weet had van een infectie met het coronavirus.
Groepsimmuniteit
Het onderzoek in Ischgl is geen goed nieuws voor de theorie van groepsimmuniteit, ten minste niet op de korte termijn. Om groepsimmuniteit vast te kunnen stellen dient 60 tot 70% van de totale bevolking antilichamen hebben en dat is nog steeds niet het geval. Zelfs in een gigantische brandhaard zoals Ischgl is het dus niet gelukt om groepsimmuniteit te realiseren.
Toch zijn de onderzoekers gematigd positief: “De concentratie antilichamen is hier heel erg hoog. Er is zeker een vorm van immuniteit in deze gemeenschap, al is het nog niet helemaal sluitend.”
Inzicht voor andere landen
De resultaten van Ischgl kunnn gebruikt worden voor andere landen, aangezien de besmettingsgraad hier zo hoog heeft gelegen. Uit het onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat kinderen daadwerkelijk minder getroffen worden door het virus omdat er veel minder kinderen met antistoffen bleken te zijn, terwijl die even goed genoeg contact hebben gehad om het virus te krijgen. Dit lijkt eerdere vermoedens te bevestigen.
Overigens is de volgende vraag hoe lang deze antistoffen actief blijven in het lichaam, hier is uiteraard nog zeer weinig over bekend. De kans op een tweede golf, ook in Ischgl, kan dan ook nog niet helemaal uitgesloten worden volgens de onderzoekers.