Nieuws - 2 augustus 2018   17:02 Italianen gaan toch voor gezamenlijk bid Olympische Spelen 2026

Door:

Eh, wat? Snapt iemand nog wat die Italianen aan het doen zijn? De plannen worden regelmatig omgesmeten maar nu zou het rond moeten zijn. Er komt een gezamenlijk bid voor de Olympische Spelen in 2026 met drie Italiaanse gebieden! 

Je kan het zien als óf een luxe probleem, óf een typisch gevalletje Italiaanse chaos. Drie gebieden in Italië waren druk bezig met het maken van een officieel bid zodat ze Olympische Winterspelen van 2o26 konden organiseren, maar dat zou natuurlijk een beetje chaos op gaan leveren. Want ja, wie krijgt de steun van het NOC? En wat gaat de overheid doen?

Die discussie is blijkbaar aardig uit de hand gelopen, maar de Italianen hebben de boel weer bij elkaar geveegd en presenteren nu het ‘Masterplan Olimpico’. In dit masterplan gaan alle gebieden die een eigen bid zouden gaan doen samengevoegd worden. Oftewel, Cortina d’Ampezzo, Milaan én Turijn delen dan de Olympische Spelen van 2026.

Olympisch Dorp

Om dit gezamenlijke bid tot een goed einde te brengen hebben de gebieden alles onderling verdeeld. Om te beginnen, het Olympisch dorp. Deze gaat gesplitst worden tussen Milaan en Turijn, afhankelijk van de sporten die de atleten doen. Wanneer er competities zijn hoeven de atleten verder niet te reizen, ze gaan namelijk ook accomodaties verzorgen die bijvoorbeeld zeer dichtbij de skipistes liggen.

De verdeling zou er als volgt uit komen te zien:

Milaan: Olympisch dorp, ijshockey, schaatsen, kunstschaatsen, curling

Turijn: Olympisch dorp, ijshockey, schaatsen

Cortina d’Ampezzo: Skispringen, alpineskiën, rodelen/bobsleeën, skeleton

Livigno: Freestyle Ski & Snowboard

Valtellina: Biatlon, langlaufen

Bormio: Snowboard alpine, skicross

Voorzieningen

Een gigantische splitsing dus door het noorden van Italië heen, maar de Italianen hebben hier een hele goede reden voor. Door deze splitsing kunnen ze de kosten voor de Olympische Spelen namelijk ‘historisch’ laag houden. Veel van deze gebieden beschikken al over faciliteiten van zeer hoog niveau en het World Cup circuit van de verschillende sporten komt nu al in veel van deze faciliteiten. Daarnaast heeft Turijn nog een grote hoeveelheid staan van de Spelen in 2006, die hergebruikt kunnen worden.

De totale kosten zouden neerkomen op $437,5 miljoen (€376,5 miljoen), wat met de miljarden van Sochi ($51 miljard) en Pyeonchang ($12,9 miljard) toch wel een aardig verschil is. Sterker nog, als ze het echt voor deze prijs weten te fixen, dan zouden het een van de goedkoopste Olympische Winterspelen kunnen worden sinds die van 1984 in Sarajevo ($110,9 miljoen).

Onzekerheid

De betrokken gebieden zouden er in ieder geval vol voor willen gaan, maar of het ook zo’n vaart gaat lopen is nog maar de vraag. Op dit moment is de Italiaanse overheid namelijk aan het onderzoeken of er een referendum uitgeschreven zal moeten worden. Als dit gaat gebeuren, dan lijken de kansen drastisch in elkaar te zakken aangezien er sinds 2013 in Oslo geen positief resultaat uit een dergelijk referendum is gekomen. Ook de recente referenda in Oostenrijk geven niet heel veel positieve vibes.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws