Nieuws - 6 oktober 2018   10:02 Italië draait geldkraan dicht voor ‘gespleten’ Olympisch bid 2026

Door:

De term shitshow is een understatement als het aankomt op de Olympische Spelen van 2026. Italië leek de goede weg in te slaan met een nieuw bid, maar daar is weinig meer van over. De overheid draait de geldkraan helemaal dicht! 

Ze gingen in Italië van drie bids naar één gecombineerd bid waardoor alles prima leek te gaan, maar de Italianen konden het uiteindelijk toch weer niet eens worden. Milaan, Cortina d’Ampezzo en Turijn gingen eerst afzonderlijk van elkaar voor een bid, maar daar zag de Italiaanse overheid al op voorhand niets in. Of samenwerken, of geen geld, was het bericht.

Die samenwerking leek er ook te komen en ze kondigden aan om met z’n drieën verder te gaan, maar daar is nu toch weer verandering in gekomen. Turijn is er namelijk uitgestapt, nadat de burgemeester van Milaan er op stond dat Milaan de ‘hoofdstad’ van het bid moest worden en de leiding moest krijgen. Daar waren ze het in Turijn niet mee eens en dus is de boel uit elkaar gevallen.

Geld van de overheid

Aangezien de samenwerking dus geen goede afloop heeft gevonden, gaat de geldkraan van de Italiaanse regering dus ook dicht. “We verwelkomen de realisatie van Olympische Spelen in 2026, maar nu de verschillende kandidaten onderling sterk verdeeld zijn, kunnen wij niet één Italiaanse kandidatuur presenteren. De individuele kandidaten zullen ieder moeten laten zien dat ze onafhankelijk kunnen opereren, zonder geld van de overheid.”

Het ontbreken van staatssteun kan een aardig issue worden voor het organiseren van de Olympische Spelen, aangezien het IOC normaal alleen verder gaat met bids die wél staatssteun hebben om financiële problemen in de aanloop te voorkomen wanneer een bedrijf zijn verplichtingen niet na zou kunnen komen.

Andere issues

De Italianen gaan er in ieder geval wel mee door, maar of dat met andere steden ook zo is, is nog maar de vraag. Sapporo in Japan zou het bid voor 2026 willen laten vallen voor een poging in 2030, omdat er anders teveel opeenvolgende Olympische Spelen in Azië zouden zijn. Calgary (Canada) zit met politieke steun en een aankomend referendum en ook in Stockholm is de politieke steun niet op en top. Het Turkse Ezerum zou bovendien te dicht bij het onstabiele Syrië liggen, waardoor ook daar grote vraagtekens zijn.

Oftewel, het gaat niet bepaald goed met de Olympische Spelen. Later deze maand wordt de officiële lijst met kandidaten gepresenteerd en gaat het traditionele bidproces van start. In 2019 moet er dan een keuze worden gemaakt.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

16 februari 2020

Zondag WTF #369

Een nieuwe week, een nieuwe dosis WTF! Want wat zou je doen als je dit tegen komt terwijl je gas aan het geven bent in de poedersneeuw? Lees Meer…

Meer Nieuws