Nieuws - 15 februari 2021   10:40 Italië stelt opening van skigebieden tóch uit

Door:

Eigenlijk had vandaag dé grote dag moeten zijn. Regio’s met een gele markering zouden de skigebieden mogen openen en dat voor de eerste keer dit seizoen! Toch is daar last minute een verandering in gekomen en het bestaande wintersportverbod is gisteravond verlengd tot en met 5 maart. 

Veel skigebieden keken er reikhalzend naar uit, eindelijk zouden vandaag de liften weer mogen gaan draaien. Er werd natuurlijk niet gerekend op veel toerisme, maar het kon wel weer een kleine boost zijn voor de Italiaanse skigebieden die al maanden niks kunnen. Toch is er gisteren een streep gezet door de plannen en wordt het wintersportverbod in Italië simpelweg verlengd voor alle regio’s.

Reden voor de verlenging van het bestaande verbod is het toenemend aantal besmettingen in Italië en dan specifiek het aantal besmettingen met de nieuwe coronamutaties. De Italiaanse autoriteiten zien hier een groot risico in en hebben daarom besloten om enkele versoepelingen tóch niet door te laten gaan. Oorspronkelijk zou Italië werken met een ‘stoplicht systeem’, waarbij elke regio een kleur krijgt toegewezen op basis van alle beschikbare data. Geel gekleurde regio’s zouden dan kunnen versoepelen, waar oranje regio’s een paar maatregelen extra zouden krijgen. Regio’s die rood kleuren zouden vervolgens weer in een harde lockdown gezet kunnen worden. Behalve Zuid-Tirol, waren alle Italiaanse regio’s met skigebieden geel op de kaart.

Verbolgen reactie

Vanuit de Italiaanse skigebieden is er verbolgen gereageerd op de last minute wijziging van de regels. Veel skigebieden hebben al een hoop kosten gemaakt om de seizoenstart voor te bereiden, door bijvoorbeeld liften te testen, pistes te prepareren en het nodige onderhoud uit te voeren. Die werkzaamheden zijn nu (voorlopig) voor niets geweest, aangezien het nog eens drie weken gaat duren voordat de gebieden open zouden mogen, doordat de nieuwe datum is vastgesteld op 5 maart.

“We zijn geschokt door deze beslissing”, aldus Alberto Cirio, voorzitter van Piedmont tegenover de Italiaanse krant La Repubblica. “Slechts tien dagen geleden hebben de autoriteiten vastgesteld dat er geskied kon worden in gele gebieden vanaf maandag de 15e. Piedmont heeft hier naar gehandeld, waarbij de regels zeer strict zijn opgevolgd. De regels kunnen niet constant blijven veranderen. Deze last-minute beslissing is een zware klap voor een sector die met veel pijn en moeite zijn organisatie weer aan het opstarten was. Dit is het zoveelste bewijs dat het systeem van wekelijkse beslissingen voor grote schade zorgen bij zowel de liftbedrijven als de inwoners.”

Miljoenenclaim

Vanuit Uncem, de Italiaanse bond voor berggemeenschappen en autoriteiten, is ook hard gereageerd op het besluit. “Dit seizoen kunnen we afschrijven”, aldus Marco Bussone, voorzitter van Uncem. “We hebben miljoenen weggegooid afgelopen week, allemaal voor niets. We rekenen op een schadevergoeding en een nieuw steunpakket. Dit hebben we heel snel nodig, anders gaan gebieden het niet meer redden.”

“We moeten serieus genomen worden en de overheid moet eerlijk naar de situatie kijken. De timing van de beslissing toont geen enkel respect voor hardwerkende Italianen. Vorige week kregen we nog groen licht, nu krijgen we om 19.30 uur voor de opening te horen dat alles moet sluiten”, aldus Flavio Roda, voorzitter van de Italiaanse wintersportbond FISI. “De skigebieden hebben veel geïnvesteerd om de pistes te prepareren, mensen in te huren en afspraken te maken met de hotels. Er is veel geïnvesteerd en nu wordt onze wereld weer zwaar getroffen. Is skiën werkelijk zo besmettelijk?”

Vanuit vrijwel ieder skigebied komen gelijke reacties in de Italiaanse media. Allemaal geven ze aan dat de timing van deze geforceerde sluiting belachelijk is, zeker nadat er eerder groen licht gegeven werd. De Italiaanse staat kan dan ook een miljoenenclaim gaan verwachten van de verschillende skigebieden, om de kosten die ze gemaakt hebben te compenseren. Veel gebieden hebben zelfs al skipassen verkocht de afgelopen dagen, die nu naar alle waarschijnlijkheid terugbetaald zullen moeten worden.

Inmiddels zijn er ook al skigebieden die na deze klap aangeven het hele seizoen vaarwel te zeggen. “Dit is de vierde valse start. We zijn er klaar mee, we geven het op”, aldus het bedrijf achter het skigebied Bardonecchia. De kans is groot dat meer gebieden dit gaan volgen, aangezien een opening op 5 maart rijkelijk laat te noemen is. Lager gelegen gebieden zullen de boel wellicht helemaal niet meer geprepareerd krijgen en andere gebieden moeten veel kosten maken, voor slechts een paar weken op ongeveer 30% capaciteit.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Voor de Oostenrijk gangers is er een beetje licht aan het einde van de lange tunnel. De overheid heeft een reeks versoepelingen bekend gemaakt, waarin ze ook aangeven dat er plannen zijn voor het heropenen van de horeca en toerisme daarmee weer mogelijk te maken!  Lees Meer…

Meer Nieuws