Nieuws - 11 januari 2020   14:29 Januari 2019 / 2020: Het contrast kan bijna niet groter

Door:

Wanneer we de berichten van een jaar geleden bekijken, dan kan het contrast met dit jaar bijna niet groter zijn. Van een megadump, naar karige bergen! 

Vorig jaar was januari een maand vol met chaos. Sneeuwval als een idioot die maar door bleef gaan en aan alle kanten klom het lawinecijfer bijna harder als de sneeuwhoeveelheid. Binnen no-time was lawinecijfer vijf ineens actief, terwijl dat eigenlijk heel weinig voorkomt.

Noodsituatie

In verschillende Alpenregio’s en dan met name in Oostenrijk, werd de noodsituatie uitgeroepen. Miljoenen euro’s aan schade door de bizarre sneeuwval, dorpen die dagenlang volledig afgesloten waren van de buitenwereld en lawines die op hele bijzondere plekken terecht kwamen, het was aan de orde van de dag.

In sommige gebieden zien ze zelfs nu nog de gevolgen van vorig jaar, door de schade die nog niet overal hersteld is. De angst was groot en velen waren bang dat dergelijke sneeuwval wel eens normaal zou kunnen worden, terwijl de gebieden daar zelf helemaal niet op voorbereid zijn.

Contrast

Die angsten werden weer even naar boven gehaald toen het in november los ging en er heel veel sneeuw viel in een korte tijd. Wat als die sneeuw weer door zou gaan in december en januari? Dan hadden veel gebieden een écht probleem gehad.

Die situatie is nu totaal anders. Het is al dagen warm in het Alpengebied en veel skigebieden hadden het qua sneeuw al niet bepaald breed. De zuidelijke hellingen zijn simpelweg bruin en de lager gelegen gebieden hebben het al het hele seizoen erg zwaar. De laatste sneeuwval viel tijdens de Kerstvakantie en ondertussen lijkt het meer op lente dan winter.

In sommige gebieden is er ruim genoeg gevallen om de komende tijd nog even uit te zitten, maar dat zijn gebieden die sowieso op plekken liggen waar het altijd wel goed komt.

Verandering

Of er op korte termijn nog verandering in komt en er een dikke vette dump over de Alpen heen rolt? Zo ziet het er niet naar uit. Het blijft lente-achtig in de bergen, waardoor het dus ook behoorlijk warm is en er ook geen sneeuw bij gaat komen. Januari gaat in ieder geval niet zo verlopen als vorig jaar, dat mag inmiddels al wel duidelijk zijn.

Overigens zijn dergelijke gigantische verschillen juist de veranderingen die door klimaatexperts worden voorspeld. De extremen nemen toe, waardoor de sneeuwdumps zwaarder worden en de hoeveelheid hele warme dagen ook toenemen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws