Nieuws - 22 augustus 2016   18:49 Je spullen zonder pardon op zolder gegooid? Help ze overleven met deze tips!

Door:

Heb jij je spullen na je laatste wintersportweek op een donkere plek weggezet zonder er nog maar even één blik op te werpen? Waarschijnlijk is de staat van je grote investering, die je aan het begin van het seizoen hebt gedaan, niet om aan te zien en dat is ronduit zonde. Haal ze er dus maar weer uit en lees vooral even deze tips die SnowWaxJob aan je geeft. Zo kan jij aan het begin van het volgende seizoen weer met een vers setje de berg op én blijft het langer goed!

We snappen dat het makkelijk is, maar het wegzetten van je gear zonder er ook maar één blik op te werpen is écht enorm zonde van je zuur verdiende geld. Je weet wel, die aankoop die je in de afgelopen winter nog compleet de hemel inprees omdat dat ‘de beste ski’s/het beste snowboard was die je móést hebben’. Remember? Inderdaad. Schaam je. Maar om dit niet nog eens te laten gebeuren hebben wij SnowWaxJob een aantal vragen gesteld en die zijn hieronder te vinden!

Wat zijn de meest gemaakte fouten?

De meest voorkomende fout is dat mensen terug komen van vakantie en de spullen op zolder gooien. Met de gedachte “zo, die heb ik volgend jaar pas weer nodig en dus hoef ik er nu ook niet meer naar om te kijken”. Je ski’s en/of snowboard hebben net als jouw huid vocht nodig om goed te blijven presteren. Door het op zolder te gooien en volgend seizoen pas weer naar om te kijken weet je bijna zeker dat je base volledig is uitgedroogd. Buiten dat, ongeveer de helft van die mensen hebben ook nog eens het materiaal nat in de tas gestopt, waardoor er roest ontstaat.

Wax

En als er iets slecht is voor je spullen dan is het wel roest. Natuurlijk is dit te verwijderen en dan merk je er bijna niets meer van, maar roest doet meer dan je denkt. De staalkanten (hetgeen wat je nodig hebt om te kunnen sturen en remmen) zijn vatbaar voor roest. Dit is op zich nog niet zo heel erg, maar wanneer de roest verder trekt dan alleen de staalkanten, en dus op je base terecht komt, wordt het wel problematisch.

Hoe kan je deze fouten het beste bestrijden?

Het roest probleem is makkelijk te voorkomen door simpelweg even met een handdoek je ski’s en/of snowboard droog te maken voordat je het in de tas stopt. Het andere probleem is ook vrij makkelijk op te lossen door in plaats van je spullen op zolder te gooien even langs een specialist te rijden. Deze waxt ‘m dan zodat je je spullen erna met een goed gevoel op zolder kan leggen. Het is een kleine moeite en veel beter voor je spullen! Uiteraard kan je het ook zelf doen als je weet hoe het moet.

Wat zijn nou echt de specifieke dingen waar je op moet letten?

Zoals ik net al aangaf moet je er voornamelijk goed op letten dat er geen roest aan je spullen zit. Als er te lang roest op je staalkanten zit trekt het als het ware in het staal en zul je altijd van die zwarte plekken blijven zien. Tenzij je zoveel er af slijpt dat je bijna niets meer overhoudt, maar daar gaat mijn voorkeur niet naar uit. Als de staat van je spullen okay is, de plek waar je ze neerlegt droog blijft en je er hierdoor echt verzekerd van bent dat het geen kwaad kan om je spullen meteen op zolder te gooien, zorg er dan voor dat er niet al te veel viezigheid op je base, en uiteraard de rest, zit. Even met een doek poetsen, that’s it.

Het is ook belangrijk om schade aan je ski’s en/of snowboard nu te fixen. Vergelijk het met een wond die je zelf zou hebben. die verzorg je toch ook meteen? Inderdaad, zo geneest het sneller én beter zonder viezigheid. Zo werkt het ook bij ski’s en snowboards. Als er een ‘krasje’ op zit kan je het nog wel laten maken maar een diepere kras moet je echt meteen laten maken. Zeker als je iets anders ziet dan de base zelf. Hoe langer je het niet doet hoe meer viezigheid en troep er in kan komen. Voorkom dit dus! Fix je het nu niet dan is het eigenlijk nutteloos om het opslag klaar te laten maken.

WaxDit snowboard is toe aan een opknapbeurt

WaxKlaar voor opslag

Wat is het grote verschil tussen nu waxen en tijdens het seizoen waxen?

Het komt er eigenlijk op neer dat je tijdens het seizoen waxt voor snelheid en bescherming. Nu waxen is voor opslag en dus met de reden dat je ski’s en/of snowboard niet compleet uitdrogen/uitdroogt en dus langer meegaan. Ik zal het even kort uitleggen aan de hand van hoe wij te werk gaan!

Tijdens het seizoen waxen wij ski’s en snowboards en wanneer wij dat doen schrapen we dan ook alle overbodige wax er weer af om het erna te polijsten voor de snelheid. Als wij op dit moment ski’s en snowboards krijgen vragen we of het voor opslag is of niet. Zo ja, dan waxen we het alleen maar in. We laten dus alles erop zitten. Hierdoor krijgen de ski’s en snowboards eigenlijk niet de mogelijkheid om uit te drogen omdat er een dikke beschermlaag overheen zit. Als je dan volgend seizoen weer op pad gaat maken wij hem verder af.

Maar, is het niet gewoon overbodig want over drie maanden is je spul opgedroogd/uitgedroogd en is het tijd voor nieuwe wax?

Zoals je hierboven las: nee dat is niet helemaal waar. De wax zit er als een beschermlaag op, als je het in een normale omgeving weglegt (niet te vochtig, niet te droog) gebeurt er niets mee.

Welk soort wax beveel je aan aangezien je het toch niet gebruikt?

Gewoon all temperature wax. Hoeft geen speciale wax of iets te zijn. Er bestaat naar mijn weten niet een speciale opslag wax.

Zo, tot dusver de tips van SnowWaxJob! Ga jij je spullen van zolder afhalen of heb jij ze goed opgeborgen?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws