Nieuws - 31 augustus 2019   16:39 Kaunertal bouwt nieuwe lift vanwege het smelten van de gletsjer

Door:

Een groot nieuw project in het Oostenrijkse Kaunertal. Daar gaat een nieuwe gigantische skilift gebouw worden, waar een grote gedachte achter zit. Deze lift moet het smelten van de gletsjer beter kunnen overleven! 

De Alpengletsjers hebben het zwaar en daar is de Kaunertaler Gletsjer geen uitzondering op. Ook daar smelt de boel in een rap tempo en dat betekent dat de Oostenrijkers nieuwe ontwikkelingen door moeten voeren. Het gebrek aan ijs zorgt namelijk voor problemen met standaard skiliften, maar daar hebben ze samen met Doppelmayr iets op bedacht.

Het resultaat is een Funifor gondellift die deze herfst al gereed moet zijn. Deze grote skilift hangt aan een tweetal kabels en dit ontwerp maakt het mogelijk dat er over de volledige lengte van de skilift slechts twee palen nodig zijn.

Sleeplift

De nieuwe Falginjochbahn, zoals dit apparaat heet, begint op 2.750 meter hoogte naast de parkeerplaats en eindigt op de Falginjoch op 3.113 meter hoogte. Dit betekent dat er twee sleepliften vervangen kunnen worden en dat is niet voor niets, aangezien deze gebruik maakt van 32 palen die niet overal even stabiel kunnen staan als de boel nog verder wegsmelt.

Kaunertal

Smelten

De twee palen die er voor in de plaats komen staan op 1.500 meter afstand van elkaar. Met de betere stabiliteit van twee kabels betekent het ook dat de skilift dichter bij de grond kan draaien dan traditionele gondels en dat de lift minder vatbaar is voor wind, wat voor Kaunertal grote voordelen zijn.

Zeker wanneer de gletsjer nog verder wegsmelt, dan is er geen risico op liftpalen die wegzakken door het gebrek aan een stevige ondergrond en deze lift moet een deel van de berg ook toegankelijker maken voor minder validen en niet-wintersporters.

In de eerste fase zal er één enkele gondel in gebruik genomen worden die 100 man per keer kan vervoeren, al heeft Kaunertal al aangegeven dat de tweede er sowieso ook nog bij komt.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws