Nieuws - 19 februari 2021   15:39 Kelly Sildaru: “Mijn vader heeft me fysiek en financieel misbruikt”

Door:

Er is een flink schandaal naar buiten gekomen in Estland. Kelly Sildaru, de skister die vanaf een jonge leeftijd ineens hoge ogen wist te gooien, heeft op TV aangegeven dat ze gedurende haar carrière fysiek en financieel misbruikt is door haar vader, Tõnis Sildaru. 

De Estse Kelly Sildaru wist vanaf een erg jonge leeftijd al veel bekendheid te krijgen, door onder andere op haar 13e al een gouden X Games medaille binnen te slepen. Van jongs af aan was ze een van de grootste talenten van de sport en ook haar jongere broertje Henry Sildaru wist al als jonge jongen aardig wat aandacht te krijgen. Het was al bekend dat de vader van Kelly en Henry, Tõnis Sildaru, een van de grote ‘motivators’ achter deze twee skiërs was, maar inmiddels is daar een aardig schandaal over naar voren gekomen.

Eerste onderzoek

Het begon afgelopen zomer, toen Tõnis Sildaru een strafrechtelijk onderzoek aan z’n broek kreeg vanwege ‘fysieke mishandeling’ en grootschalige financiële fraude. Dit kwam destijds nooit groot in het nieuws en Sildaru heeft alles altijd ontkend, waarbij hij aan gaf dat de moeder van Kelly, Lilian Talving, deze claims heeft verzonnen om hem in een verkeerd daglicht te zetten.

Mishandeld

Inmiddels is Kelly Sildaru 19 jaar oud en heeft ze deze week in een TV-programma een openhartig interview gegeven, waarin de relatie met haar vader centraal stond. Tijdens de show genaamd ‘Pealtnägija’ heeft Kelly aangegeven dat ze jarenlang fysiek mishandeld is door haar vader en dat haar vader Kelly gebruikt heeft als ‘cash-cow’.

Gedurende de carriëre van Kelly Sildaru heeft Tõnis gewerkt als haar manager en in deze periode zouden de mishandelingen plaats hebben gevonden. Details over de mishandeling van Kelly Sildaru kunnen niet gegeven worden, omdat het strafrechtelijke onderzoek nog loopt en dit de zaak in de weg zou kunnen zitten. Wel is er in het TV-programma een audio opname gedeeld uit 2018 waarin te horen is hoe Tõnis 15 minuten lang aan het schreeuwen en schelden is tegen een toen 16-jarige Kelly. Tõnis heeft verdedigd dat dit soort uitbarstingen ‘nodig zijn om rebellerende dochter in het gareel te houden’.

Verder is er tijdens het interview gesproken over een incident waarbij Tõnis haar dwong om gedurende een blessure veel te vroeg weer te beginnen met trainen en dat klachten van pijn gepareerd werden met het antwoord dat ze niet moest klagen. De vaste fysio van de famulue, Sirli Hinn, gaf aan: “Enige vorm van adequaat beoordelen van de algemene gezondheid, helemaal voor een kind, was totaal niet aanwezig. Dit ging veel verder dan ambitie en de wens om te motiveren.”

Ze heeft één incident aangegeven in het interview tijdens een trainingskamp in Finland, waarbij haar vader haar telefoon afpakte. Toen ze probeerde weg te lopen van hem, kreeg ze een klap. Bovendien heeft Kelly aangegeven dat spanningen in de relatie tussen haar ouders de problemen alleen maar groter hebben gemaakt. Kelly begon het op te nemen voor haar moeder toen er fysiek geweld bij kwam kijken.

Kelly en haar moeder zijn begin 2020 naar het Estlandse Olympisch Comité gestapt en hebben de situatie uitgelegd, waarop ze doorgestuurd werden naar slachtoffer hulp en uiteindelijk zelfs de politie.

Over de fysieke mishandeling kan dus nog niet veel gezegd worden op dit moment, maar feit is wel dat er een officieel onderzoek loopt naar ‘meerdere geweld-gerelateerde incidenten in de periode 2018-2019’.

Financieel voordeel

Verder heeft Kelly laten weten dat het managen van haar carrière de full-time baan van haar vader was en dat hij haar in die periode in heeft gezet om er zelf zo veel mogelijk financieel voordeel uit te halen.

“Ik wilde gewoon skiën”, aldus Kelly Sildaru. “Ik wilde het graag, ik vond het leuk en daarom deed ik het. Daarom ben ik denk ik zo ver gekomen en ondertussen had hij (Tony Sildaru, -red) hele andere doelen, voornamelijk financieel, om zoveel mogelijk geld uit mijn sportcarrière te halen.” Tõnis zou volgens de berichtgeving geld weggesluisd hebben en gefraudeerd hebben voor eigen gewin, met geld dat Kelly bij elkaar wist te schrapen gedurende haar carrière.

Weg van haar vader

Inmiddels wordt Kelly Sildaru niet meer door haar vader gemanaged en woont ze bij haar moeder thuis. Haar broer, Henry Sildaru (14) woont nog wél bij Tõnis en daardoor begint het meer op een soort familiedrama te lijken. Na de aanklacht tegen Tõnis, die afgelopen zomer dus al ingediend is, heeft Tõnis zelf een aanklacht ingediend tegen Kelly Sildaru zelf en haar moeder waarin ze beide worden beticht van dreigementen, fysiek geweldig, diefstal, fraude en witwassen.

Vlak voor de uitzending van het interview heeft Tõnis een statement naar buiten gebracht namens Henry, de grootouders van Kelly en hemzelf, waarin ze aangeven niet in de media op deze kwestie in te willen gaan. Ze vinden dat de problemen van de familie Sildaru niet openbaar geuit moeten worden.

Ook de Estlandse Ski Federatie is benaderd over de kwestie en zij hebben aangegeven dat de relatie tussen Kelly Sildaru en Tõnis altijd al ‘erg zakelijk’ was. Inmiddels is de steun vanuit de Ski Federatie sterk toegenomen en kunnen zij, nu ze meerderjarig is, haar ondersteunen in het regelen van wedstrijden, financiën etc.

 

Foto: Red Bull Content Pool

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Voor de Oostenrijk gangers is er een beetje licht aan het einde van de lange tunnel. De overheid heeft een reeks versoepelingen bekend gemaakt, waarin ze ook aangeven dat er plannen zijn voor het heropenen van de horeca en toerisme daarmee weer mogelijk te maken!  Lees Meer…

Meer Nieuws