Nieuws - 8 mei 2018   7:54 Kitzbühel zet wederom vol in op Snowfarming voor volgend seizoen

Door:

Je hebt geen gletsjer en toch wil je als een van de eerste gebieden open gaan vlak voor de winter. Wat doe je dan? Je schuift de sneeuw die je hebt bij elkaar en je bewaart het voor volgend seizoen! 

Snowfarming is op zich geen heel nieuw begrip, maar het wordt tot nu toe nog niet op hele grote schaal toegepast, behalve in Kitzbühel. Het Oostenrijkse dorp wilt standaard ieder jaar als een van de eersten pistes open kunnen gooien en dat betekent dat er hard gewerkt moet worden.

Dit jaar is wat dat betreft niet anders en Kitzbühel heeft inmiddels een zestal sneeuwdepots in dienst genomen, waar sneeuw de hele zomer opgeslagen zal worden. Dit zijn geen gigantische koelkasten, maar ‘gewone’ sneeuwhopen op de berg die vervolgens bedekt worden. Kitzbühel is hier in 2014 mee begonnen en ze hebben al meerdere seizoen veel profijt hiervan gehad.

De depots werken heel simpel. De bully’s leggen de sneeuw op een grote hoop in de vorm van een trapeze, zorgen ervoor dat de sneeuw aardig compact is en vervolgens wordt deze hoop volledig bedekt met zware schuimplaten die de boel isoleren. Vervolgens gaat er nog een zeil overheen om het geheel te beschermen tegen water van buitenaf en op sommige plaatsen gebruiken ze ook nog eens een laag houtsnippers voor nog betere isolatie. Als laatste doen ze een soort fleecedeken over de sneeuwhoop heen en vervolgens blijft deze vrijwel onaangetast tijdens de zomermaanden. Hoe warm het ook is, er smelt een minimale hoeveelheid sneeuw weg.

Gedurende de zomer worden er regelmatig metingen verricht om zeker te zijn dat het niet gaat smelten als een gek, maar tot nu toe is het een succes gebleken. Een zestal depots, allen met ongeveer 25.000 tot 30.000 m³ aan sneeuw, zijn verspreid over de Resterkogel, Hahnenkamm en de Gaisberg, waardoor Kitzbühel in oktober alweer open hoopt te gaan!

Bron:

Foto: Bergbahnen Kitzbühel

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Heb je de countdown aanstaan totdat de terrassen weer open mogen? Dat snappen we heel goed. Om dit lange weekend door te komen hebben we in ieder geval weer een dosis WTF voor je klaar gezet! Lees Meer…

Meer Nieuws