Nieuws - 23 juni 2020   15:47 Klimaatrapport: ‘Meest locaties Winterspelen zouden binnen 30 jaar niet meer kunnen organiseren’

Door:

Een klimaatonderzoek uitgevoerd door een Britse alliantie voor ‘snelle verandering’ claimt dat het zo snel gaat met klimaatverandering, dat de winter wel eens heel snel verder in de problemen kan komen. Van de 19 locaties die Olympische Spelen georganiseerd hebben, zouden er minimaal 10 zijn die binnen 30 jaar niets meer zouden kunnen! 

Deze conclusie trekt David Goldblatt, een academicus die lid is van de ‘Rapid Transition Alliance’, gesitueerd in het Verenigd Koninkrijk. In zijn onderzoek geeft hij aan dat er snel actie nodig zal zijn om deze veranderingen nog om te kunnen draaien, anders kunnen de winters er wel eens heel erg slecht uit gaan zien.

“Klimaatverandering is de grootste consequentie van onze huidige koers. Temperaturen stijgen overal en in de berggebieden, de thuishaven van onze wintersporten, betekent het dat er minder vaak sneeuw zal vallen, in mindere hoeveelheden en dat het sneller weg zal smelten”, aldus Goldblatt. Volgens de berekening die Goldblatt los heeft gelaten, zouden de afgelopen 19 locaties van de Olympische Winterspelen voor een groot deel in de problemen gaan komen en zouden in 2050 slechts 9 van deze locaties nog mogelijk iets kunnen organiseren.

Maatregelen

Goldblatt gaat nog een stapje verder en stelt dat in 2080 slechts 6 locaties nog kans zouden hebben op een fatsoenlijke mogelijkheid tot wintersporten. Dit heeft hij berekend op basis van de huidige modellen rondom klimaatverandering en de verwachtte stijging van temperaturen als ‘de huidige koers onveranderd blijft’.

Ook heeft Goldblatt enkele maatregelen op rij gezet om het klimaatprobleem te kunnen verlichten en verandering af te dwingen. In zijn onderzoek stelt hij dat zijn advies als volgt luidt:

  • Vanaf 2030 moet ieder sportevenement volledig klimaatneutraal zijn. Oftewel, iedere vorm van uitstoot moet gecompenseerd worden.
  • Sportfederaties moeten klimaatneutraal gaan opereren. Degenen die dat niet kunnen, moeten uitgesloten worden van de Olympische Spelen.
  • Nationale federaties moeten maatregelen nemen en ‘vrijwel’ klimaatneutraal gaan opereren. Degenen die hier geen progressie in maken, moeten uitgesloten worden van internationale competities door de overkoepelende sportfederaties.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

12 juli 2020

Zondag WTF #387

Weer een zondag overleefd? Good! De chillmode heb je wel verdiend, toch? Wat dacht je van waterskiën tussen de sneeuw met een sneeuwscooter op je pickuptruck? ‘MURICAA!  Lees Meer…

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Meer Nieuws