Nieuws - 14 juli 2020   18:49 Kranten uit vliegtuigcrash in 1966 gevonden op de Mont Blanc

Door:

Dat het gletsjerijs nog wel eens bijzondere zaken verborgen weet te houden is wel duidelijk. Deze keer kwamen er oude kranten uit 1966 onder het ijs vandaan op de Mont Blanc, die daar terecht zijn gekomen na een vliegtuigcrash! 

In 24 januari 1966 stortte een Boeing 707 van Air India neer op de Mont Blanc, waarbij in totaal 117 mensen om het leven kwamen. Het bizarre ongeval gebeurde na een miscommunicatie met de luchtverkeersleiding en was daarna voer voor de nodige complottheorieën, al zijn die nooit bewezen.

Hoewel de crashsite goed opgeruimd is, blijft er altijd ergens troep achter. Zeker wat kleiner en lichter grut wil nog wel eens wegblazen en waarschijnlijk is dat ook gebeurd rondom deze crash. In het Mont Blanc massief werden namelijk enkele dagen geleden verrassend goed bewaarde kranten gevonden, die stammen uit 1966 en uiteraard uit India komen.

Leesbaar

Timothee Mottin, de 54-jarige eigenaar van een restaurant in de buurt van Chamonix, kwam de kranten tegen tijdens een wandeling in het berggebied. De kranten lagen op een plek zo’n 45 minuten lopen van de daadwerkelijke crashsite en zijn vermoedelijk door het gletsjerijs meegesleurd en een flink stuk verderop achter gelaten.

Het bijzondere is dat de kranten buiten het feit dat ze nat zijn, nog in een bijzonder goede staat verkeren en daardoor eigenlijk nog leesbaar zijn. De kranten zien eruit alsof ze enkele dagen geleden geprint zijn en hebben geen zware verkleuringen, wat de vondst alleen maar meer opmerkelijk maakt.

Overigens is dit niet de eerste keer dat er iets gevonden is onder het ijs. Niet ver van de plek waar de kranten naar boven zijn gekomen is in 2013 al een doosje edelstenen gevonden met een geschatte waarde van zo’n 250.000 euro. Waarschijnlijk zal er nog meer onder het ijs begraven liggen, wat door het afnemen van de gletsjer steeds sneller naar de oppervlakte zal komen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws