Nieuws - 31 december 2014   16:40 Krijgt Frankrijk er een mega skigebied bij?

Door:

In Frankrijk weten ze wel hoe ze gigantische skigebieden moeten maken, kijk maar naar Les 3 Vallées. Als het aan de Fransen zelf ligt dan komt er binnenkort nog een gigant bij, dan worden de skigebieden van Les 2 Alpes en Alpe d’Huez met elkaar verbonden! 

Frankrijk heeft met Les 3 Vallées, Les Sybelles, Espacy Kily en Le Grand Massif een paar van de grootste skigebieden in handen, maar blijkbaar is het nog steeds niet genoeg. Al jaren liggen er plannen om de skigebieden van Les 2 Alpes en Alpe d’Huez met elkaar te verbinden, maar het is er nog nooit van gekomen.

Nu zijn er echter veel signalen te vinden dat het zeer binnenkort alsnog door kan gaan! De Franse overheid heeft al een aantal vergunningen uitgegeven en op dit moment wordt gewerkt aan het financiële plaatje. Zodra dit rond is kan de eerste schep de grond in gaan! Het nieuw te vormen skigebied zal dan qua omvang op de tweede plaats van Frankrijk komen met 450km aan pistes, alleen Les 3 Vallées is groter met 600km.

Sinds 2004 liggen er al plannen op tafel om deze twee gebieden met elkaar te verbinden, maar de afgelopen jaren waren er nog genoeg redenen om het niet te doen. De belangrijkste tegenslag was de impact op het mileu van het gebied, omdat veel van de natuur in de bergen beschermd is. Eerdere plannen bestonden uit twee gondelliften met een middelstation, maar dit zou betekenen dat er teveel natuur weggehaald zou moeten worden.

In de nieuwe plannen staat de bouw van een zogenaamde 3S lift gepland. Deze liften worden tegenwoordig steeds vaker gebouwd en ze staan al in onder andere Whistler (Canada) en Avioraz. Zo’n 3S lift beschikt over behoorlijk grote gondels waardoor grote hoeveelheden wintersporters vervoerd kunnen worden, maar het grootste voordeel zit in de bouw van de pilaren. De nieuwe lift zou een totale lengte van 8km moeten hebben en door gebruik te maken van een 3S lift zijn er slechts acht pilaren nodig. Oudere liften hebben vaak veel meer pilaren nodig waardoor er ook meer natuur weggehaald moet worden, maar met deze lift is dat niet meer nodig!

De nieuwe lift gaat vanuit Alpe d’Huez richting het skigebied van Les 2 Alpes en moet straks 3000 wintersporters per uur kunnen transporteren. De acht kilometer lange rit naar boven kost in totaal 18 minuten en het geheel moet in 2020 klaar zijn.

“Het is absoluut essentieel dat wij deze lift bouwen als wij in de toekomst nog steeds bij de beste bergen ter wereld willen horen,” zegt marketing directeur Christian Marie. “Samen met Les 2 Alpes gaan we een organisatie opstellen om de financiering van dit project rond te krijgen.” De bouw van deze nieuwe lift en het verbinden van de twee skigebieden zal in totaal zo’n €40 miljoen gaan kosten. Het dalstation van de nieuwe lift komt te staan bij Signal de l’Homme op ongeveer 2175 meter en zal in moeten komen in de ‘Le Cret’ sector van Les 2 Alpes.

Alpe d'HuezLocatie van de nieuw te bouwen lift in Alpe d’Huez

Bron:

Foto: Snowpark Alpe d'Huez - Wikimedia Commons

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 september 2020

Zondag WTF #397

Je weet dat het glad is wanneer de bus zijwaarts voorbij komt glijden! En wist je dat je geen staal nodig hebt voor een zieke S-Rail?  Lees Meer…

Meer Nieuws