Nieuws - 25 januari 2016   21:01 LAAX OPEN 2016: Foto’s, Video’s en Uitslag!

Door:

De afgelopen dagen hebben we je letterlijk bestookt met livestreams van LAAX OPEN 2016 en dat was niet voor niets. Degene die ook daadwerkelijk op de link hebben geklikt en mee hebben gekeken kunnen beamen dat het één groot feest was en van ons mogen ze dit wel vaker gaan organiseren! Maar wie heeft er gewonnen bij de slopestyle en halfpipe wedstrijden en mag zich de eerste winnaar van LAAX OPEN 2016 noemen? Lees het in de recap die vol zit met epische foto’s!

Natuurlijk, in het begin waren er meer dan eens problemen met het daadwerkelijk starten van de wedstrijden in verband met moeder natuur, maar wanneer het open brak kwam opeens de zon tevoorschijn waardoor het bijna leek alsof het midden juli was.

LAAX OPEN 2016Foto: M. Laemmerhirt

Heerlijk weer, goeie sneeuw, een unieke slopestyle course en een deelnemerslijst aan snowboarders waar je mond van open gaat staan & het kwijl er langs de zijkant uitloopt. Ja, LAAX OPEN 2016 was een grandioos succes en dat kwam mede door het concept. Niet alleen de internationale top was namelijk aanwezig, ook Henk de bakker of Bart de salesdude had zich namelijk kunnen inschrijven voor dit event! Maar wie mochten er cashmoney op zijn of haar rekening bijgeschreven zien krijgen? Of sterker nog: de hoofdprijs van 75.000 dollar?

Slopestyle Mannen

Denk je eens in: 75.000 dollar voor het winnen van een wedstrijd. BI-ZAR gewoon als we er even over nadenken. Maar goed, vergeet niet dat het merendeel van de atleten al jaar en dag alles afzeggen om maar net even dat ene tiende punt meer dan de concurrentie te krijgen en we praten hier natuurlijk wel over de internationale top die aanwezig was!

Halve finale

Eerst de halve finale bekijken? Klik dan hierrrrr.

Op een grote hoeveelheid aanmeldingen kon LAAX OPEN dan ook zeker rekenen en door verschillende kwalificaties moest er geknokt worden om ook maar enigszins kans te maken op een plek in de halve finale.

Het was een wedstrijd die met 40 atleten aan de start! Een massive deelnemersveld met grote namen konden we het dan ook zeker noemen en dan te bedenken dat er maar 3 uit elke heat door gingen naar de finales en daarna de beste 6! In totaal zou er ruimte zijn voor 12 atleten en dus was het dringen geblazen op de resultatenlijst.

LAAX OPEN 2016Foto: C. Stadler

Ook het Belgische duo Seppe Smits en Sebbe de Buck was paraat, maar helaas voor Sebbe eindigde het feest al in de kwalificaties. Seppe had wat meer geluk want door zijn uitnodiging kon hij meteen in de halve finale starten. Oftewel: we konden via de livestream naar de stunts van Seppe kijken!

Helaas was het ook niet helemaal de dag van Seppe en bleek hij genoegen te moeten nemen met een 7e plek. Natuurlijk niet slecht, maar hij had vast en zeker wel op meer gehoopt. Hij was overigens niet de enige die we van te voren toch stiekem wel richting de finale zagen gaan, ook de winnaar van vorig jaar Ståle Sandbech en bijvoorbeeld Jamie Nicholls konden na de halve finale hun spullen pakken. Uiteindelijk mochten deze twaalf gaan uitvechten wie er met de prijzenpot van 75.000 dollar naar huis zou gaan.

1. Roope Tonteri
2. Dario Burch
3. Michael Ciccarelli
4. Billy Morgan
5. Max Parrot
6. Tyler Nicholson
7. Peetu Piiroinen
8. Darcy Sharpe
9. Yuki Kadono
10. Sebastien Toutant
11. Mark McMorris
12. Sven Thorgren

Finale

Eerst de finale bekijken voordat je doorleest? Klik dan hierrrr.

Er waren een paar uitdagingen waar de atleten mee te kampen hadden. De eerste was de snelheid van de course en de tweede was die verrekte quarterpipe aan het einde! Het leek er een beetje op alsof de kickers het hoogtepunt waren – wat ze normaal ook zijn – en wanneer ze daar de triple cork of wat dan ook hadden geland dachten ze ‘dit doen we nog ff’ waardoor ze daar stuk op gingen.

LAAX OPEN 2016Foto: M. Laemmerhirt

Zo zagen we Billy Morgan die lekker bezig was op de kickers, maar op de één of andere manier was de quarterpipe behekst voor ‘m. Eerst mieterde hij er namelijk overheen, de andere keer kwam hij er volle bak op terecht. Dat kon natuurlijk niet op veel punten rekenen van de jury en dus moest hij het uiteindelijk doen met een 10e plaats. Maar goed, als je weet dat hij terugkomt van een blessure… Niet slecht!

Anyway, door naar de andere atleten waar het in het begin Tyler Nicholson was die de ranglijst aanvoerde. Concurrenten Sven Thorgren en Darcy Sharpe, de winnaars van de halve finale, moesten met lede ogen aanzien dat ze niet in de buurt van de score van Tyler konden komen. Ook Mark McMorris, van te voren toch wel dégene waar we ons geld op in hadden gezet, bleek niet te kunnen tippen aan Nicholson. Al had Mark in de eerste twee runs meer problemen met zichzelf met als dieptepunt zijn harde crash in de tweede run.

LAAX OPEN 2016Rider: Mark McMorris Foto: M. Laemmerhirt

Het was dan ook maar de vraag of de Canadees nog aan de start zou gaan verschijnen, maar toch bleek dat wel het geval te zijn. Mark was ondertussen weer opgekrabbeld, had alle problemen er uit geschreeuwd en kon zo weer fris aan de start verschijnen. Dat bleek de beste keuze van de dag te zijn en hier kon de wereld nog maar eens zien wat voor een pro hij is. In deze derde run gooide hij er namelijk een run uit waar menig fan zijn mond van open viel. Met o.a. een switch backside 1260 melon, frontside triple cork 1440 mute en een backside triple cork 1440 indy maakte hij gehakt van de concurrentie en zo slecht als dat de eerste twee runs gingen, zo goed ging dus de laatste! Drie keer is scheepsrecht en met 91.40 punten zag Tyler Nicholson, nu op een tweede plaats, dat er werk aan de winkel was in die laatste run!

LAAX OPEN 2016Rider: Sebastien Toutant Foto: C. Stadler

Hier kon Tyler alleen in de derde run niet meer aan tippen waardoor de grote prijzenpot voor Mark McMorris was, ook al zal Tyler alsnog met een grijns op z’n gezicht naar huis zijn gegaan. Het podium werd gecomplementeerd door nog een Canadees waardoor het volledige podium uit Canada kwam en zijn naam is Sebastien Toutant, beter bekend als Seb Toots. Ook hij kwam terug van een blessure waardoor hij zelfs de Dew Tour had moeten missen, dus deze eerste wedstrijd van het seizoen pakte meteen goed voor ‘m uit!

LAAX OPEN 2016Foto: C. Stadler

Slopestyle Vrouwen

Het was bij vrouwen uiteraard ook een aardige aanloop voor de wedstrijden van de LAAX OPEN waardoor ook zij moesten knokken om een kans te maken op de halve finale. Dat is maar voor een selecte groep weggelegd!

Halve finale

Ook bij de vrouwen begon het feest allemaal met de kwalificaties, ook al zou onze Nederlandse heldin Cheryl Maas pas in de halve finales haar snowboard onder hoeven binden. Zij staat namelijk dermate hoog op de ranglijst dat ze al verzekerd was van een plekje in de halve finales waardoor ze haar krachten kon sparen.

LAAX OPEN 2016Rider: Ella Suitiala Foto: M. Laemmerhirt

Dat is zeker gelukt en met een vierde plaats kon er zeker weten met opgeheven hoofd naar de finaledag gekeken worden. Die vierde plek was trouwens een hele goeie aangezien de organisatie vanwege het weer niet de eerste 12 door lieten gaan, maar de eerste 6! Namen als Spencer O’Brien en Silje Norendal wist ze in deze slopestyle halve finale achter zich te houden, ook al zou ze beide namen nog wel tegen gaan komen in de finale!

LAAX OPEN 2016Rider: Christy Prior Foto: M. Laemmerhirt

Voor de fans van Aimee Fuller hebben we slecht nieuws aangezien die niet verder kwam dan een teleurstellende 13e plaats en ook Sarka Pancochova en Enni Rukajärvi zagen hun runs niet uitmonden in een ticket richting de finale. Zij werden respectievelijk 11e en 17e. De beste zes vrouwen zouden doorgaan naar de finale en dat waren:

1. Christy Prior
2. Cheryl Maas
3. Spencer O’Brien
4. Miyabi Onitsuka
5. Silje Norendal
6. Jamie Anderson

Finale

Eerst de finale bekijken? Klik dan hierrrrr.

Ook in de finale bleek het parcours een lastige te zijn en dat zagen we dan ook helaas terug in de hoeveelheid crashes. In de eerste run wisten er namelijk maar twee van de zes vrouwen te blijven staan waardoor de druk voor de andere dames in de runs daarna alleen maar erger en erger werd. Het waren alleen Silje Norendal en Jamie Anderson die overeind bleven waardoor zij de twee eerste plekken in bezit namen.

LAAX OPEN 2016Rider: Miyabi Onitsuka Foto: M. Laemmerhirt

De tweede run was het wederom afzien voor een aantal deelnemers want ook toen gingen ze onderuit, maar hier was het wel Christy Prior die zich zonder problemen over de course wist te dirigeren. Dit bezorgde haar een tweede plaats, eentje die ze zich niet meer af zou laten pakken. Jamie Anderson bleek ook in haar tweede run on fire te zijn want zij bouwde haar score nog maar eens uit waardoor het eigenlijk niet meer de vraag was wie nummer 1 werd, maar wel wie nummer 3 werd!

Hier waren het namelijk Silje Norendal en Miyabi Onitsuka die streden om deze plek op het podium, maar uiteindelijk was het Miyabi die aan het langste eind trok en zo Silje wist te overtreffen. Cheryl Maas kon helaas geen foutloze run neerzetten en werd uiteindelijk 6e.

LAAX OPEN 2016Foto: C. Stadler

Halfpipe Mannen

Waar we bij de slopestyle atleten een aantal grote namen niet in de finale zagen belanden, daar was de halfpipe sessie geen uitzondering op. Maar goed, laten we niet op de feiten vooruit lopen, eerst gaan we ons focussen op de halve finales!

Halve finales

Eerst de halve finales bekijken? Klik dan hierrrr.

Deze waren wederom in twee heats onderverdeeld anders werd het allemaal wel heel erg druk in de top van de ranking. In totaal waren het dan ook bijna 40 atleten die het beste uit zichzelf moesten gaan halen om zo een kans te maken op de finaleplek. Een finaleplek, waarvan er maar twaalf van zijn.

Er was één grote afwezige in het verhaal en die luistert naar de naam Shaun White. Hij moest vanwege prive problemen afhaken waardoor we ‘m dus niet meer in actie zouden kunnen gaan zien. Wie we wel in actie zagen komen was Arthur Longo die zich in de eerste heat richting de finale wist te stunten en hier konden Christian Haller en Markus Malin zich ook bij voegen.

LAAX OPEN 2016Rider: Benji Farrow Foto: M. Laemmerhirt

Helaas waren er ook afvallers en hieronder vielen bijvoorbeeld Danny Davis en Iouri Podladtchikov, om maar even wat grote namen te noemen, ook al waren er in heat 2 eveneens een hoop verbeten gezichten te zien. Dit was overigens niet op de gezichten van Ayumu Hirano, David Habluetzel en Benji Farrow te zien want zij mochten door naar de finaledag! Uiteindelijk zag het hele finaleveld er zo uit:

1. Benji Farrow
2. Christian Haller
3. Patrick Burgener
4. Ikkou Anai
5. Arthur Longo
6. Ayumu Nedefuji
7. Markus Malin
8. Brett Esser
9. Matt Ladley
10. David Habluetzel
11. Louie Vito
12. Ayumu Hirano

Finale

Eerst de finale bekijken? Klik dan hierrrrr.

Deze wedstrijd werd eerder verreden dan de slopestyle wedstrijd en helaas voor hen hadden ze ook te maken met wat andere weersomstandigheden. Zo was het niet volle bak zonneschijn, wat wel het geval was bij de slopestyle finale, maar sneeuw sneeuw en nog meer sneeuw! Hierdoor moesten er wat tactische keuzes gemaakt worden door de atleten, alleen ze lieten zich er zeker niet door weerhouden!

LAAX OPEN 2016Rider: Ayumu Hirano Foto: M. Laemmerhirt

David Habluetzel en Patrick Burgener, beide Zwitsers, konden voor hun thuispubliek nu natuurlijk volle bak laten zien wat ze waard waren en dat hebben ze zeker weten gedaan. Burgener zorgde er namelijk voor dat hij door de kwalificaties heen kwam, ook nog eens de halve finales overleefde en als klap op de vuurpijl zelfs het podium wist te bereiken met 88.87 punten, goed voor een tweede plaats! “Ik heb zo’n goeie week hier in Laax,” aldus Burgener. “Hier kan ik namelijk twee dingen combineren waar ik enorm van houd: snowboarden en muziek. De twee concerten die ik heb gegeven en alle plezier die ik heb gehad in de halfpipe, het is gewoon super mooi!”

LAAX OPEN 2016Rider: Ayumu Hirano Foto: C. Stadler

De andere Zwitser zag zijn laatste run namelijk uitmonden in een 88.62 punten, goed voor een derde plaats en dus een podium, maar de uiteindelijke winnaar van de LAAX OPEN halfpipe finale was toch wel Ayumu Hirano. De 17-jarige ramde er ook tijdens zijn laatse kans een run uit die ‘m uiteindelijk 91.37 punten opleverde waardoor er niemand meer was die boven ‘m eindigde!

LAAX OPEN 2016

Vrouwen Halfpipe

Bij de vrouwen konden er maar zes plekken ingevuld worden voor de finale van de halfpipe en dus was het ook hier strijden om maar zo’n spot te kunnen bemachtigen. Negentien vrouwen namen het uiteindelijk in de halve finale tegen elkaar op, maar daarvoor waren er natuurlijk al wel een hoop kwalificatierondes geweest!

Halve finale

Eerst de halve finale bekijken? Klik dan hierrrr.

Maar goed, in de halve finale moesten de dames als nooit te voren laten zien wat ze waard waren en het was Torah Bright die hier de beste papieren in handen had! Ook Hikaru Oe kon zich naderhand verblijden met een finaleplaats, maar helaas waren er ook hier een hoop deelneemsters die hun spullen konden gaan pakken.

LAAX OPEN 2016Rider: Torah Bright Foto: M. Laemmerhirt

Hieronder bijvoorbeeld Nadja Purtschert, Kurumi Imai en Enni Rukajärvi die we niet meer in actie zouden zien komen. Wie wel nog eens het snowboard onder mocht gaan binden waren Arielle Gold, Sophie Rodriguez, Mirabelle Thovex en Clemence Grimal! Zij maakten de finale compleet waardoor ze er op een rijtje zo uit zien:

1. Sophie Rodriguez
2. Mirabelle Thovex
3. Arielle Gold
4. Torah Bright
5. Hikaru Oe
6. Clemence Grimal

Finale

Eerst de finale bekijken? Klik dan hierrrrr.

Dit zou er eentje gaan worden waar de scores niet echt op tiende bij elkaar zaten waardoor de vrouw van de dag zelfs haar derde run als overwinningsrun kon gebruiken. We hebben het dan namelijk over Arielle Gold! De Amerikaanse wist met haar souplesse en technische tricks zoals de Cab 900 de jury genoeg te imponeren waardoor ze in haar tweede run al de score van de dag wist te behalen: 90.12 punten.

LAAX OPEN 2016Rider: Arielle Gold Foto: M. Laemmerhirt

De tweede plaats zou er eentje worden voor de winnares van de halve finales, Torah Bright, die met een score van 84.12 punten beslag legde op de tweede plaats. Hiraru Oe zag haar laatste alles of niets run richting het podium gaan want de 77.74 punten waren genoeg om het podium te complementeren.

LAAX OPEN 2016Foto: C. Stadler

Bron:

Foto: C. Stadler

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws