Nieuws - 19 januari 2017   9:25 Lawine treft hotel in Italiaanse Farindola, ‘veel doden’ als gevolg – Update

Door:

Bizar nieuws is zojuist binnengekomen uit Italië. Vannacht is daar een zware lawine over een hotel gerold in het wintersportdorpje Farindola en de reddingsdienst spreekt nu al van vele doden, terwijl ze nog weinig kunnen doen vanwege de bereikbaarheid. Update #3 15.15

In het hotel waren ongeveer 30 mensen aanwezig en de Italiaanse media spreekt nu al van 30 doden. De lawine zou zo zwaar zijn geweest dat er weinig over is van het hotel wat de reddingsoperatie alleen maar moeilijker maakt. Er zouden zo’n 20 gasten aanwezig zijn en nog eens 10 mensen van de hotelstaf.

Ook is het dorpje Farindola, gelegen in de Italiaanse provincie Pescarain, zo goed als niet te bereiken door de zware lawine. Het zou gaan om het Rigopiano di Farindola Hotel. Tot dusver is er nog weinig bevestigd over dit ongeval en hoe het hotel er precies bij staat, het enige wat we tot dusver weten is dat het hotel vrijwel geheel bedolven is en dat het hotel ook deels ingestort is door de zware sneeuwmassa.

In Italië is op dit moment een heftige sneeuwstorm actief die het werk nog lastiger maakt en waarschijnlijk is de lawine getriggerd door aardbevingen in het gebied, die sinds gisteren bezig zijn. De vers gevallen sneeuw is daardoor gaan rollen en in contact gekomen met het hotel.

Wat we wel weten is dat er minimaal twee mensen in veiligheid zijn gebracht, die zijn door de reddingsdienst buiten het hotel gevonden en direct opgevangen. Het Gran Sasso resort in Farindola ligt al op 1200 meter hoogte en door de sneeuwval kan het wel tot drie uur duren voordat er meer reddingswerkers aanwezig zijn omdat ze 50 kilometer door hoge sneeuwbanken af moeten leggen. Er zijn al 35 mensen ingezet, maar de wegen worden geblokkeerd door twee meter sneeuw en door het weer kunnen er ook geen helikopters vliegen.

Farindola

Door de lawine zou het hele hotel zo’n 10 meter op zijn geschoven, wat wel aantoont hoe gigantisch deze lawine is geweest. Enkele hotelgasten hebben vannacht contact gezocht met de hulpdiensten, één persoon heeft een bericht achtergelaten met de tekst “Help, help! We gaan hier dood van de kou!” De eerste reddingswerkers zijn al vanaf 4 uur vannacht aanwezig, maar dit is een zeer kleine groep. De rest van de reddingswerkers moet zich een weg banen door diepe sneeuw en omgevallen bomen.

Update 10.27

Inmiddels is bekend dat er 22 gasten in het hotel verbleven en nog eens 7 werknemers van het hotel aanwezig waren. Volgens de reddingsdienst is er weinig meer over van het hotel, er staat nog één verdieping overeind van de in totaal drie verdiepingen. De twee overlevenden zagen vanaf buiten de lawine aankomen en zijn hun auto in gevlucht, waardoor ze het hebben overleefd. Van de rest van de gasten is tot dusver nog niets bekend, maar de reddingswerkers vrezen het ergste.

LawineHelikopterbeelden van het hotel.

Update #2 12.55

De reddingsoperatie loopt nog altijd zeer moeilijk. Het sneeuwt hard in het gebied en tot dusver is er slechts één lichaam aangetroffen. Vooralsnog lijken er geen Nederlanders bij betrokken te zijn, in het hotel zouden Italianen, Zwitsers en Duitsers aanwezig zijn.

Wel is duidelijk dat deze lawine ongekend groot is voor de omgeving en dat er rondom dit gebied mogelijk nog meer lawinedoden onder de sneeuw liggen. Hier zal voorlopig nog geen duidelijk over zijn aangezien de reddingswerkers het gebied bijna niet kunnen bereiken. De reddingswerkers die aanwezig zijn hebben de tocht op ski’s moeten maken omdat de wegen onbegaanbaar zijn. Groot materiaal om de sneeuwmassa weg te scheppen kan dan ook niet naar het gebied gebracht worden en dat betekent dat alles met de hand gedaan moet worden.

Update #3 15.15

Tot dusver is er nog niets goed te melden bij deze zware lawine. De reddingswerkers hebben laten weten dat ze nog geen enkel contact hebben kunnen leggen met eventuele overlevenden in het hotel. “We hebben overal zo hard mogelijk geroepen, maar we hebben geen reactie gekregen.”

Tot nu toe zijn er slechts drie lichamen onder de sneeuw vandaan gehaald en de reddingsdienst heeft er grote moeite mee. Alles moet met de hand gebeuren en dat maakt het erg lastig om snel ergens bij te komen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws