Nieuws - 4 februari 2023   10:16 Lawinecijfer 4 van kracht in grote delen Oostenrijk

Door:

De dikke vette sneeuw dump in de Alpen zorgt voor mooie beelden, maar er ligt uiteraard ook weer gevaar op de loer. Het lawinecijfer kruipt omhoog! 

Door de nieuwe sneeuwval is het lawinecijfer in grote delen van Oostenrijk, met name in Tirol, Salzburgerland and het Italiaanse Zuid-Tirol, snel omhoog aan het klimmen. De autoriteiten in verschillende gebieden hebben een waarschuwing uitgestuurd, dat je op sommige plekken extra voorzichtig moet zijn aangezien lawine cijfer 4 op de schaal van 5 van kracht is.

De oorzaak is vrij simpel: een grote hoeveelheid sneeuw die naar beneden komt op een sneeuwdek die niet al te best is door de slechte start van de winter zorgt altijd voor problemen. Gooi er nog een beetje harde wind tegenaan en je hebt een verhoogde lawinekans! Het grootste gevaar zit nu op de steilere hellingen boven de bomengrens, daar kunnen nu volgens de berichten grote lawines loskomen en op sommige plekken kunnen deze ook spontaan beginnen, zonder tussenkomst van een wintersporter die iets aftrapt.

Gevaar nog niet geweken

Voor de komende dagen zien de berichten er niet heel veel beter uit, de situatie kan zelfs nog een beetje slechter gaan worden. In grote delen van Oostenrijk gaat er weer een grote hoeveelheid sneeuw naar beneden komen, die voor problemen kan zorgen op de weg, vallende takken, stroomuitval, noem het maar op. Bovendien kan het in de lager gelegen dalen zelfs gaan regenen, wat de situatie al met al zeker niet beter gaat maken.

Het advies vanuit de autoriteiten is dan ook heel duidelijk: blijf de berichtgeving zeer strak in de gaten houden en als je buiten de pistes wil komen, zorg dan dat je absoluut zeker weet wat je doet. Lawinecijfer 4 op de schaal van 5 is flink te noemen en hoewel een beetje poederen na een dikke dump heel aanlokkelijk kan lijken, blijft het een risico wat je gaat nemen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws