Nieuws - 8 januari 2019   20:44 Lawinecijfer 5 afgegeven voor delen van Oostenrijk

Door:

Jawel, het zat er al even aan te komen, maar nu is het officieel. De lawinedienst van het Oostenrijkse Stiermarken heeft het hoogste lawinecijfer afgegeven voor het noordelijke deel! 

Lawinestufe 5, het is iets wat we heel weinig zien in het Alpengebied! De afgelopen dagen riepen de lawinediensten al dat de kans op lawinecijfer 5 groot was en nu is het dus ook officieel afgekondigd. In de Oostenrijkse regio Stiermarken hebben ze nu voor het noordelijke gedeelte van de regio lawinecijfer 5 afgegeven.

Doordat lawinecijfer 5 nu is afgegeven gaan meer dorpen de situatie nogmaals doornemen en bepalen of er mogelijk gebouwen geëvacueerd moeten worden. Het hoogste lawinecijfer geldt voor onder andere Dachstein, Loser, Hochschwab en Rax.

Boetes

Nu het hoogste lawinecijfer is afgegeven hebben ze in Stiermarken ook aangegeven dat iedereen die de waarschuwingen negeert en door de bergredding geholpen moet worden een boete van minimaal 750 euro krijgt. Dit door de doodeenvoudige reden omdat ze daarmee niet alleen hun eigen leven, maar ook het leven van de reddingswerkers in gevaar brengen.

Ongeveer 2000 mensen zijn nog altijd afgesloten van de buitenwereld en zijn ook zeer slecht te bereiken, maar ze doen er alles aan om zoveel mogelijk materiaal, zoals bijvoorbeeld sneeuwscooters, te regelen voor acute zaken als medisch personeel.

Rampgebied

Ook zijn er nog altijd gemeentes die officieel tot rampgebied zijn verklaard: Pölstal, Hohentauern en Pusterwald. Dit blijft voorlopig het geval, aangezien deze gemeentes nog dagenlang afgesloten kunnen blijven van de buitenwereld. In Hohentauern hebben ze een ernstig tekort aan diesel voor de apparatuur die de boel weer een beetje vrij kan maken, maar ook dat is bijna niet het dorp in te krijgen.

Hoe lang lawinecijfer 5 actief blijft is nog even de vraag, maar gezien het feit dat de sneeuw maar blijft vallen zal dit nog wel dagen kunnen duren!

Om overigens even de onduidelijkheid uit de weg te gaan: het is in het Nederlands Stiermarken en in het Duits Steiermarken.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

18 april 2021

Zondag WTF #425

Weer een week lockdown ellende, alsof we er nog niet genoeg hebben gehad. Hoe dan ook, chill er op los, de WTF staat voor je klaar!  Lees Meer…

Meer Nieuws