Nieuws - 13 januari 2019   17:38 Lawinecijfer 5 vanaf morgen actief in Tirol

Door:

De meeste winters zie je het nooit voorbij komen en nu is het al voor de tweede keer raak. Het hoogste lawinecijfer is actief in Tirol! 

Jawel, lawinecijfer vijf is vanaf maandagochtend actief in de Oostenrijkse regio! De situatie was al niet bepaald makkelijk te noemen, maar nu gaat het nog harder achteruit in grote delen van Oostenrijk. Door de sneeuwval die vanavond nog naar beneden gaat komen in de Alpen gaat het een stuk gevaarlijker worden in Oostenrijk, waarbij Tirol het dus extra zwaar gaat krijgen.

Het lastige aan deze situatie is dat er natuurlijk al een bizarre hoeveelheid sneeuw naar beneden is gekomen in Oostenrijk en nu kan er in 2 dagen tijd nog een pak van dik een meter bij komen. Bovendien is het nu warmer in de Alpen tijdens de sneeuwval, waardoor er relatief veel vocht in de sneeuw blijft hangen. Deze zwaardere sneeuw hecht slecht aan de reeds gevallen laag, waardoor de boel makkelijk kan gaan glijden.

De lawinedienst heeft daarom dus gekozen om het hoogste lawinecijfer af te geven voor Tirol en dit zal in ieder geval maandag van kracht zijn. Aangezien het maandag ook nog door blijft sneeuwen is de kans groot dat lawinecijfer 5 enkele dagen actief blijft, totdat de situatie een beetje stabiliseert en de lawinedienst zijn werk uit heeft kunnen voeren.

Daarom is de grote boodschap van de lawinedienst dan ook om vooral niet buiten de pistes te komen en de borden goed te volgen. Wanneer er ergens iets afgesloten is, ga dan ook niet door, aangezien lawines spontaan zonder enige aanleiding naar beneden kunnen komen. Pistes die niet gezekerd zijn kunnen daardoor getroffen worden en voor de reddingsdienst is het ook heel erg gevaarlijk om een reddingsactie op te zetten, wat betekent dat ook zij keuzes moeten maken. Oppassen geblazen dus!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws