Nieuws - 28 november 2016   11:53 Lawinedienst Tirol: “Lawine Obergurgl niet te voorspellen, zeer zorgvuldig gewerkt”

Door:

De lawinedienst in Tirol heeft z’n eerste conclusies van het tragische ongeval in Obergurgl gepresenteerd. Ook is er meer bekend over de identiteit van de slachtoffers en de status van de overlevenden. 

Zaterdag kwam er een zeer grote lawine naar beneden in het Ferwalltal vlakbij Obergurgl, waar op dat moment een groep Nederlandse splitboarders en tourskiërs op pad was. De gidsen van deze groep, Irian van Helfteren en Bas Elhorst, zijn grote bekenden in de (Nederlandse) freeride scene en staan er juist om bekend dat ze zeer secuur te werk gaan. Bij de lawine zijn twee personen om het leven gekomen en nog eens twee personen liggen met zware verwondingen in het ziekenhuis.

Inmiddels heeft de lawinedienst in Tirol uitvoerig onderzoek gedaan naar het ongeval en hebben ze de eerste resultaten gepresenteerd. Zij hebben geconcludeerd dat de groep zeer goed voorbereid was en alle nodige maatregelen heeft getroffen om de veiligheid te garanderen. De lawinedienst geeft dan ook aan dat deze lawine niet te voorspellen was.

Een oude onstabiele laag die in september gevallen ligt aan de basis van deze lawine. Door de druk van de tourgroep nam de stabiliteit van de sneeuw af en hoog boven de groep kwam daardoor een kroon van 2,5 meter hoog ineens los. Deze zette een grote stoflawine met 1000 meter breed en 800 meter lengte in werking. In het bericht schrijft de lawinedienst dat ze zelf ook verrast zijn door de situatie in dit gebied en dat het te maken heeft met een onstabiele sneeuwlaag die in september gevallen is. Deze oude sneeuw kan in sommige gevallen als een soort glijbaan werken.

Meerdere leden werden gegrepen door de zware lawine en ze waren allemaal voorzien van lawinepiepers en het meerendeel beschikte ook over airbags. Tevens geeft de lawinedienst aan dat de gidsen goed gehandeld hebben door zo snel mogelijk een reddingsactie op gang te zetten maar desondanks zijn er twee doden te betreuren. Tijdens de lawine stond een deel van de groep dicht in de buurt van een rotspartij en de lawine heeft ze over deze rotsen meegesleurd.

Het eerste dodelijke slachtoffer overleed ter plekke, het gaat om de 22-jarige Nederlandse Bart Bongaards, die in München woonde. Daar werkte hij als agent voor verschillende Nederlandse bedrijven die zich op de Duitse markt wilde profileren. Het tweede slachtoffer is een 40-jarige Brit die ook een bekende binnen de freeride wereld.

Op dit moment liggen er nog twee mensen in het ziekenhuis van Innsbruck met zware verwondingen. Één daarvan is een 18-jarige Nederlander en de ander is een van de gidsen van deze groep. Hij heeft meerdere botbreuken opgelopen door de zware lawine maar is buiten levensgevaar. Onze gedachten gaan uit naar alle betrokkenen, familie en vrienden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws