Nieuws - 15 januari 2017   10:25 Lawinegevaar heel erg hoog in Oostenrijk

Door:

De recente sneeuwval zorgt ervoor dat de kans op lawines flink toe is genomen in een zeer korte tijd. De Oostenrijkse lawinedienst blijft waarschuwen voor de risico’s en nu is in delen van Oostenrijk zelfs lawinecijfer 4 van kracht! 

Mocht je nog niet bekend zijn met deze lawinecijfers, er wordt gebruikt gemaakt van een schaal die begint bij het cijfer 1 en doorgaat tot het cijfer 5. Lawinecijfer 1 staat voor gering gevaar, cijfer 2 voor toenemend gevaar, cijfer 3 voor groot gevaar en cijfer 4 is écht heel erg hoog. De kans op spontane lawines neemt daardoor flink toe en de backcountry induiken wordt daardoor gevaarlijk.

Vandaag heeft de lawinedienst van Vorarlberg en Tirol het lawinecijfer dan ook naar cijfer 4 gebracht voor alle gebieden boven de 2000 meter aangezien ze daar nu veel spontane lawines gaan verwachten door de recente sneeuwval. De sneeuwlaag die onder de verse sneeuw ligt is niet heel stabiel te noemen, waardoor de boel makkelijk kan gaan glijden. Niet bepaald ideaal dus!

Onder de 2000 meter is het gevaar ook nog hoog, daar geldt voor de meeste gebieden lawinecijfer 3. De lawinedienst heeft in de berichtgeving aangegeven dat dit cijfer ongeveer 60% van het hele seizoen actief is en dat veel mensen het flink onderschatten. 3 lijkt ‘gemiddeld’ te zijn, maar zo werkt de schaal dus niet!

Het grote gevaar zit ‘m nu in sneeuw die weggeblazen is door de wind en daar vermengd is geraakt met oudere sneeuwlagen. Door de kou is die sneeuwlaag ook nog eens heel erg broos geworden waardoor er weinig nodig is om een lawine in gang te zetten. Ze raden dan ook aan om het voorlopig bij de gemarkeerde pistes en routes te houden aangezien de situatie buiten de pistes echt heel erg link begint te worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws