Nieuws - 10 december 2018   12:21 Lawinegevaar in de Alpen flink toegenomen

Door:

Ja hoor, de keerzijde van de Snowpocalyps is ook weer terug gekeerd. Het lawinegevaar in de Alpen is in korte tijd flink gestegen! 

Een dikke vette sneeuwdump en harde wind. Hét recept voor lawines in de bergen! Die lawines komen er ook aangezien het lawinegevaar in 48 uur tijd echt flink is toegenomen. In delen van Oostenrijk is lawinecijfer 4 op de schaal van 5 actief, wat betekent dat lawines spontaan getriggerd kunnen worden en niet veel nodig hebben.

In de westelijke delen van Oostenrijk, in Zwitserland en Frankrijk wordt dan nu ook afgeraden om buiten de pistes te komen, hoe aanlokkelijk die verse sneeuw ook kan zijn. Het gevaar is simpelweg erg groot en door de zware wind is dat alleen maar erger geworden.

Lawineongevallen

De eerste lawineongevallen zijn ondanks deze waarschuwingen toch alweer gevallen. In het Oostenrijkse Vorarlberg kwamen twee Duitse skiërs in een lawine terecht die de mannen ongeveer 200 meter mee sleurden. Zij konden zichzelf gelukkig bevrijden en kwamen er zonder zware verwondingen van af.

In Val Thorens werd door omstanders gezien dat een wintersporter door een lawine gegrepen werd, waarop direct de pistedienst ingeschakeld kon worden. Zij hebben de man zeer snel weten te bevrijden en ook hij kan het in ieder geval navertellen. Hij heeft ook nog eens veel geluk gehad, aangezien hij geen enkele lawineuitrusting mee had en dus ook niet met een lawinepieper gevonden zou kunnen worden.

Blijvend gevaar

De lawinediensten in de Alpen blijven in ieder geval waarschuwen de komende dagen, dat het lawinegevaar voorlopig ook nog niet gaat zakken. De sneeuwsituatie zal eerst moeten stabiliseren voordat het gevaar weer een stukje minder zal worden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

16 juni 2019

Zondag WTF #333

Al depressief, wetende dat de zomer nog heel lang gaat duren? We feel you. Tijd om de realiteit weer even te ontsnappen, het is WTF o’clock!  Lees Meer…

Meer Nieuws