Nieuws - 4 januari 2019   9:16 Lawinegevaar: Oostenrijk zet leger paraat

Door:

In Oostenrijk komen de vlokken keihard naar beneden en dat brengt zwaar lawinegevaar met zich mee. De Oostenrijkers zetten zelfs al het leger paraat voor eventuele reddingsoperaties! 

Hoewel het gisteren rustig was qua neerslag, heeft de sneeuw die nu al is gevallen voor grote problemen gezorgd in grote delen van de noordelijke Alpen. Ten oosten van Innsbruck is het vrijwel overal lawinecijfer 4 op de schaal van 5 en met de aankomende verse sneeuw van dit weekend, gaat de situatie alleen maar slechter worden.

Om het compleet te maken is er ook nog eens een harde wind aan het waaien in de Alpen, waardoor er zogenaamde ‘Triebschnee’ ontstaat. Deze verwaaide sneeuw hecht zeer slecht met de onderlaag, waardoor het hele zaakje dus ook zeer makkelijk kan schuiven. Wanneer er dan nog verse sneeuw bovenop zo’n verwaaide laag valt, dan werkt dat als een soort glijbaan die echt heel weinig nodig heeft om los te komen.

Legerinzet

Aangezien het nog volop vakantietijd is in Oostenrijk, verwachten de reddingsdiensten dan ook dat er de komende dagen heel wat telefoontjes gaan komen van gestrande wintersporters of lawinegevallen. Het Oostenrijkse leger staat dan ook paraat om te helpen bij reddingsacties, maar ook om bijvoorbeeld verschillende dorpen in een verhoogd tempo voldoende sneeuwvrij te maken om de bereikbaarheid te garanderen.

Gevaar

Het lawinegevaar is het hoogste in de Oostenrijkse regio’s Stiermarken en Salzburgerland. Wanneer je naar de lawinekaarten kijkt, dan zijn die aan alle kanten rood en dit geldt dan ook voor alle hellingen. Boven de 1600 meter is het gevaar doorgaans het hoogste, tussen de bomen is dat iets minder, maar eigenlijk wordt aan alle kanten afgeraden om buiten de geopende pistes te komen.

En eerlijk is eerlijk, met meer dan een meter verse sneeuw kan je ook óp de pistes keihard poederen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws