Nieuws - 11 december 2017   19:38 ‘Lawinegevaar stijgt flink de komende dagen’

Door:

Het kan nooit lang duren… Na de dikke hoeveelheid sneeuw van de afgelopen tijd is het lawinegevaar nu weer keihard aan het stijgen en dat heeft niet eens heel veel te maken met de sneeuwhoeveelheid, maar juist met andere factoren. Het wordt weer oppassen geblazen! 

Met al die verse sneeuw is het heel aanlokkelijk om buiten de pistes te gaan rammen, maar de komende dagen moet je daar dus extra goed mee opletten aangezien het lawinegevaar aan het stijgen is. De sneeuwhoeveelheid gaat namelijk gepaard met aardige hoeveelheden wind en juist die wind kan nu voor problemen zorgen.

In grote delen van Oostenrijk is daarom nu lawinecijfer 3 actief, wat betekent dat een enkele skiër of snowboarder al genoeg kan zijn om een lawine te triggeren. Er moet dan ook extra goed opgelet worden wanneer je op steile hellingen staat en de komende dagen gaat dat alleen maar erger worden, omdat er nu een behoorlijke storm is losgebarsten in de Oostenrijkse Alpen.

Deze storm is een bijzonder sterke föhn die voor windsnelheden tot 250 km/h kan zorgen. De losse sneeuw die gevallen is kan zich dan ophopen en veranderen in harde platen, die weer niet heel veel nodig hebben om te gaan glijden. En ja, dan heb je dus weer dikke lawines!

Lawine experts uit Oostenrijk waarschuwen dan ook dat de condities de komende dagen extra tricky worden en dat iedereen goed op moet letten wanneer ze buiten de pistes komen. In Tirol en het Salzburgerland is in ieder geval voor het grootste deel lawinecijfer 3 actief, terwijl in delen van het Vorarlberg, waaronder het gebied rondom Lech, op de hoger gelegen hellingen zelfs al lawinecijfer 4 actief is.

Het grote gevaar zit ‘m dus in de sneeuwduinen, die zich nu nog eens dubbel zo hard gaan vormen door de bizar krachtige wind. Westelijke en zuidwestelijke hellingen zijn het grootste gevaar en diezelfde storm neemt ook nog eens warmere temperaturen met zich mee, waardoor er her en der zelfs regen naar beneden komt. Oftewel, nog gevaarlijkere situaties in de sneeuw!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws